U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost da dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, kao i gestacijski dijabetes, skoro po pravilu su praćeni visokim krvnim pritiskom. 

 

 

 

Hipertnezija i dijabetes su u vrlo čvrstoj vezi. Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, je dva puta češća kod osoba sa dijagnozom dijabetesa. Pacijenti sa dijabetesom su usled toga u povećanom riziku od srčanog i moždanog udara i bolesti bubrega. Dijabetes tipa 1 i tipa 2, kao i gestacijski dijabetes, skoro po pravilu su praćeni visokim krvnim pritiskom. 

 

 

Hipertenzija i dijabetes su bolesti metaboličkog sindroma

Visok krvni pritisak i dijabetes tipa 2 su aspekti metaboličkog sindroma, praćenog gojaznošću i kardiovaskularnim bolestima. Oba stanja mogu imati zajedničke uzroke i faktore rizika. Kod dve trećine osoba sa dijabetesom, krvni pritisak je veći od 130/80 mm Hg.

Lekari ističu da se visok krvni pritisak može uspešno kontrolisati, što je posebno bitno za osobe sa dijabetesom, jer je to najbolji način da izbegnu moguće komplikacije. Osobe koje imaju visok krvni pritisak i dijabetes, imaju četiri puta veći rizik da dobiju neko kardiovaskularno oboljenje, tvrde neke studije.

 

 

Kognitivni poremećaji češći kod osoba koje muči hipertenzija i dijabetes

Stručnjaci sa Johns Hopkins University otkrili su, da su osobe kod kojih su u srednjim godinama zabeležene visoke vrednosti krvnog pritiska, u većem riziku od nekog kognitivnog poremećaja u starijem životnom dobu. Smatra se i da je visok krvni pritisak, „tihi moždani udar“, koji nema jasne simptome, ali uporno oštećuje sitne moždane arterije.

 

 

Od čega zavise vrednosti krvnog pritiska?

Sila kojom krv deluje na zid krvnog suda određuje se kao krvni pritisak, koji može da varira u zavisnosti od srčane funkcije, količine cirkulišuće krvi, elastičnosti arterija.

Krvni pritisak zavisi od opšteg zdravstvenog stanja, fizičke kondicije, uzrasta. Gornji ili sistolni krvni pritisak beleži se posle kontrakcije srca, donji ili dijastolni pritisak se registruje kada je srce relaksirano.

 

 

Visok pritisak povećava rizik od životno ugrožavajućih stanja

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, direktno povećavaju rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara. Usled visokog krvnog pritiska, srce mora jače da radi kako bi snabdelo krlju sve delove tela.

I sistolni i dijastolni pritisak se izražavaju kao „mm Hg“ (milimetri žive). Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv u Americi (NHLBI), visok krvni pritisak za odrasle se definiše kao 140 mm Hg ili viši za gornji krvni pritisak i 90 mm Hg ili viši za donji krvni pritisak. Prehipertenzija se određuje ukoliko su vrednosti gornjeg krvnog pritiska od 120 mm Hg do 139 mm Hg, a donjeg od 80 mm Hg do 89 mm Hg. Normalne vrednosti krvnog pritiska, prema ovim smernicama su 120 mm Hg za gornji i 80 mm Hg, za donji pritisak.

 

 

Simptomi visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak je opasno stanje, zato što često nije praćen nikakvim simptomima. Kada se jave simptomi su različiti. Najčešće se pacijenti žale na glavobolju, vrtoglavice, mutan vid. Simptomi mogu biti u velikoj meri slični simptomima bilo koje bolesti i zato je bitno, kako ističu stručnjaci, na vreme zatražiti lekarsku pomoć.

 

 

Prevencija visokog krvnog pritiska

Američka asocijacija za dijabetes (The American Diabetes Association) predlaže sledeće mere za prevenciju visokog krvnog pritiska. Pre svega redukciju unosa soli, kontrolu stresa, redovnu fizičku aktivnost. Savetuje se i održavanje normalne telesne težine, izbegavanje alkohola, izbegavanje duvanskog dima. Pacijenti koji se leče od dijabetesa, takođe bi morali redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska.

 

 

Hipertenzija i dijabetes – koje su mogućnosti lečenja

Terapiju određuje doktor u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja, godina pacijenta. Bitno je i koliko se dugo osoba leči od dijabetesa, kako podnosi i reaguje, na neke lekove i terapiju. Terapija može da uključuje izbalansiranu ishranu i prestanak pušenja.