Deltakron (Deltacron) hibridna varijanta Delta i Omikron varijante korona virusa  otkriven je na Kipru. Stručnjaci u ovom momentu ne znaju da li je ovaj soj opasniji i zarazniji u odnosu na svoje prethodnike, a na Kipru je do sada 25 osoba inficirano novim sojem virusa.

 

Deltakron nije povod za veću zabrinutost

Deltakron svoju genetsku strukturu deli sa Delta i Omikron sojem. Prema prvim informacijama stručnjaka, novi soj u ovom trenutku ne bi trebalo da bude povod za veću zabrinutost.

– Trenutno postoje koinfekcie Omikron i Delta varijantom, ovaj soj je kombinacija – rekao je Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra i šef Laboratorije za biotehnologiju i molekularnu virusologiju.

 

Kombinacija učestalija kod hospitalizovanih pacijenata

Od ukupno, 10 mutacija iz Omikron soja 25 slučajeva je identifikovano na Kipru, od čega je 11 uzoraka potiče od osoba koje su hospitalizovane zbog virusa, dok je 14 uzoraka iz opšte populacije, javili su kiparski mediji.

Statistička analiza uzoraka pokazuje da je relativna učestalost kombinovane infekcije veća kod pacijenata hospitalizovanih zbog covid 19 u poređenju sa nehospitalizovanim pacijentima. Sekvence 25 slučajeva Deltakrona poslate su u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati promene u virusu.

 

 

Preti li nam mnogo zaraznija varijanta?

– Videćemo da li je ovaj soj prevladati nad Omikronom, ne možemo u ovom trenutku da kažemo kakav je patološki i zarazni potencijal Deltakrona – rekao je dr Kostrikis i izneo njegov stav da će ovaj soj biti zamenjen mnogo zaraznijom Omikron varijantom.