Pfizer vakcina za decu od 12 do 15 godina odobrena je samo za „hitne upotrebe“ i od maja se primenju na adolescentima sa hroničnim oboljenjima. 

 

 

 

Pfizer vakcina protiv infekcije covid 19 ostala je 100 odsto efikasna kod dece uzrasta od 12 do 15 godina, četiri meseca nakon druge doze, saopštile su kompanije Pfizer-BioNTech. Ovi podaci, dobijeni na osnovu ispitivanja 2.228 učesnika, kako je saopšteno, trebalo bi da olakšaju zdravstvenim vlastima da vakcina bude odobrena za primenu širom sveta.

 

6 meseci praćeno kako deluje vakcina kod tinejdžera

Kako su naveli zvaničnici Pfizer kompanije, nisu primećeni ozbiljni problemi u pogledu bezbednosti kod osoba koje su praćene najmanje 6 meseci nakon druge doze.

– S obzirom na to da globalna zdravstvena zajednica radi na povećanju broja vakcinisanih ljudi širom sveta, ovi novi podaci daju dodatno poverenje u profil bezbednosti i efikasnosti naše vakcine kod adolescenata – saopštio je izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla.

– Ovo je posebno važno jer vidimo porast covid 19 infekcija u ovoj starosnoj grupi u nekim regionima, dok je primena vakcine usporila. Radujemo se što ćemo ove podatke podeliti sa FDA i drugim regulatorima – dodao je Bourla.

 

 

Pfizer vakcina odobrena za „hitnu upotrebu“

Vakcinu je američka Agencija za hranu i lekove FDA odobrila za „hitne upotrebe“ za adolescente, a kompanije planiraju da uskoro zatraže puno odobrenje. Vakcina je trenutno u potpunosti odobrena samo za osobe od 16 i više godina.