Sada kada SAD uvodi dečje doze Fajzer/Biontek vakcine protiv koronavirusa za decu uzrasta od pet do 11 godina, mnogi roditelji se pitaju kada bi vakcine mogle da budu dostupne i za mlađu decu. 

 

 

Američki zdravstveni zvaničnici procenjuju da bi to moglo da se dogodi već sledeće godine.
„Imamo još nekoliko meseci za mlađu decu“, rekao je dr Piter Marks, direktor Centra za procenu i istraživanje bioloških preparata američke administracije za hranu i lekove, na onlajn konferenciji za novinare. To znači najranije početkom 2022.godine, prenosi CNN.

Od tri kompanije sa ovlašćenim vakcinama protiv kovid-19 u SAD, Fajzer je otišao najdalje u testiranju vakcina za decu mlađu od pet godina.

Moderna proučava svoju vakcinu protiv koronavirusa kod dece mlađe od 12 godina. Džonson i Džonson je planirao ispitivanja za decu mlađeg uzrasta, ali još uvek nije počeo da radi na tome.

Kako navodi Marks, za FDA će biti potrebno mnogo više bezbednosnih podataka za mlađu decu.

„To je povezano sa tim kada su upisani u ispitivanja i činjenicom da, kako se svodimo na mlađu decu, odnos rizik-korist postaje još pažljivije razmatran, jer su najmlađa deca najmanje direktno pogođena u uslovima teškog kovid-19“, rekao je Marks.

 

Do kog nivoa su proizvođači vakcina za mlađe uzraste stigli?

Fajzer/Biontekove studije su podeljene u dve grupe dece mlađeg uzrasta  na grupu u kojoj su deca uzrasta od dve do pet godina i na grupu u kojoj su deca od šest meseci do dve godine.

Obe starosne grupe su u fazi dva od tri faze ispitivanja, potvrdio je u portparol kompanije Fajzer. Ovakompanija se nada da će do kraja godine imati početne podatke za uzrast od dve do pet godina.

Kompanije bi trebalo da dostave svoje podatke o kliničkom ispitivanju FDA da bi se prijavile za odobrenje za hitnu upotrebu svoje vakcine za decu mlađu od pet godina. Kada FDA odobri vakcinu za ove mlađe uzraste, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ) će morati da daju preporuku pre nego što vakcina počne da se primenjuje.

„FDA i CDC neće odobriti vakcinu dok ne budu postojali neki podaci koji pokazuju bezbednost i efikasnost“, rekao je za CNN dr Filip Landrigan, pedijatar i imunolog na Bostonskom koledžu i dodao:

„Postoji svaki razlog da se misli da će vakcina biti bezbedna i efikasna. Ali agencije moraju da budu oprezne, što je opravdano, tako da neće dati odobrenje dok ne dobiju podatke“.

Fajzer/Biotek objavili su prošle nedelje da su SAD kupile još 50 miliona doza vakcine protiv koronavirusa kompanije i da će „dobiti ove dodatne doze kako bi nastavile da podržavaju spremnost za pedijatrijske vakcinacije, uključujući obezbeđivanje vakcina za decu mlađu od pet godina, kada dobiju regulatorno ovlašćenje“.

Kompanija Fajzer/Biontek istakla je da očekuje da će te doze isporučiti do 30. aprila sledeće godine.

Proizvođač vakcina Moderna prikuplja i analizira podatke o tome koliko dobro njena vakcina protiv koronavirusa deluje kod dece mlađe od pet godina, rekao je prošlog meseca dr Entoni Fauči.

„Te studije su trenutno u toku – ne samo sa Fajzerom već i sa Modernom, koja ima studiju pod nazivom KidCOVE, koja je za mlađu decu“, rekao je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), na brifingu Bele kuće o koronavirusu. Istraživači iz NIAID i Moderne zajedno su razvili vakcinu.

„Sada nemamo dovoljno podataka da bismo ih predstavili regulatorima,  podaci se još uvek prikupljaju i analiziraju“, rekao je Fauči i dodao da će moći da odgovore u razumnom vremenskom periodu na pitanja povezana sa bezbednošću i imunogenošću vakcine kod mlađih od pet godina.“

U međuvremenu, Džonson i Džonson trenutno proučava svoju vakcinu protiv koronavirusa kod adolescenata.

„Nedavno smo započeli našu prvu fazu od tri faze studije na adolescentima uzrasta od 12 do 17 godina i predviđamo rezultate za izbor doze i režima u narednim mesecima“, napisao je portparol kompanije Džejk Sardžent u odgovoru CNN-u .

„Takođe imamo planirane tri druge studije za pedijatrijsku populaciju u aktivnim smo diskusijama sa regulatornim u vezi sa našim razvojnim planom i dizajnom ispitivanja. Ove studije još uveknisu pokrenute“.

 

 

„Moramo da damo sve od sebe da zaštitimo decu“

Kada doze vakcine budu odobrene za decu mlađu od pet godina, nacija bi mogla da se suoči sa sporim usvajanjem vakcine.

Roditelji su i dalje oprezniji u vezi sa vakcinacijom svoje mlađe dece, pokazuju rezultati ankete Fondacije porodice Kajzer.

Istraživanje na više od 1.500 odraslih, sprovedeno u septembru, pokazalo je da je oko 23 odsto učesnika ankete reklo da će vakcinisati svoje dete mlađe od pet godina odmah kada vakcina bude dostupna za tu starosnu grupu, a oko trećina ili 35 odsto je reklo da definitivno ne bi vakcinisali svoje dete mlađe od pet godina vakcinom protiv kovid-19.

Dok mlađa deca ne steknu pravo na vakcinaciju, „moramo da damo sve od sebe da ih zaštitimo“, rekao je za CNN dr Stiven Parodi, nacionalni lider za zarazne bolesti „Kaiser Permanente“ i dodao:

„Za najmlađu decu još uvek moramo da preduzimamo zaštitne mere kada je u pitanju fizička distanca, a idealno bi bilo, da osobe koje dolaze u posetu porodicama sa mlađom decom, budu vakcinisani kako bi se smanjio rizik“.

Dr Parodi je takođe dodao da je nošenje maski takođe ključno u smanjenju rizika od zaraze koronavirusom.