U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o prvom slučaju Delta plus soja virusa u Hrvatskoj. 

 

 

 

U Hrvatskoj je zabiežen prvi slučaj delta plus soja virusa korona, rekla je zamenca direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Ona je navela da je prvi slučaj delta plus soja registrovan u Čakovcu.

„Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjeće se koliko je opasan. Za sada se zna da je nešto zarazniji od delta soja“, istakla je Šimetinova.

Delta plus soj je indijsko Ministarstvo zdravlja u junu klasifikovalo kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“.

Ta oznaka ukazuje na to da se čini da je zaraznija, da se lakše veže za plućne ćelije i da je potencijalno otporna na terapiju monoklonskim antitijelima, što znači da bi mogla probijati stečeni imunitet.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je da će Nacionalni štab danas donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja virusa korona, među kojima će biti šira upotreba kovid potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

Kovid potvrde su za sada obavezne samo u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Pozivajući se na svoja saznanja portal „Index“ navodi da će kovid potvrde biti uvedene u sve državne i javne službe, za zaposlene i korisnike njihovih usluga.

To znači da će i svi koji rade u nekim državnim ili lokalnim institucijama za dolazak na posao morati da imaju kovid potvrdu, ali i građani koji u javne institucije dođu nešto da obave.

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 6.310 novih slučajeva zaraze virusom korona, najviše od početka epidemije. Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani.