U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave prof. dr. Predraga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba Vlade Republike Srbije o broju pozitvnih osoba među školskom i predškolskom decom. 

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da u dnevnom proseku među pozitivnima od koronavirusa bude oko 20 odsto dece školskog i predškolskog uzrasta.

 

 

Kon je  ukazao da je to dva puta veći broj od onoga koji se registruje putem školskih uprava, gde se do tančina prati odustvo dece iz škole zbog kovida.

On je istakao da je sistem praćenja i nadzora veoma dobar i potvrdio da virus ulazi u škole.

Kako je objasnio, epidemiološka ispitivanja pokazuju da je virus ušao u škole posle raznih proslava, uglavnom punoletstva

 

 

Kon je ponovio da smirivanja situacije neće biti bez ozbiljnih desetodnevnih restrikcija, koje bi podrazumevale da sve bude zatvoreno, osim prodavnica hrane, apoteka i benzinskih stanica.

Kako je ocenio, bilo bi dobro da smo imali tih 10 dana restrikcija, pa onda kovid propusnice 24 sata, ovako ćemo narednih nedelju dana i posle još dve nedelje imati blagi pad.

Pratićemo, ali izlaza iz ove situacije nema bez vakcinacije, poručio je Kon.