U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave dr Ive Udovičića, komandanta vojne bolnice na Karaburmi da je Detla plus soj Korona viursa stigao u Srbiju i da će izazivati teže klinike slike kod osoba inficiranih ovim sojem virusa. 

 

 

 

Govoreći o delta plus soju virusa, koji je stigao u Hrvatsku, Udovičić je rekao da ima mnogo razloga za zabrinutost.

On je mutirao na spajku, na delu gde ulazi u ćelije. To je mnogo zaraznija forma virusa. Verovatno je stigao i u Srbiju„, naveo je Udovičić.

Udovičić je naveo da se u njihovoj ustanovi leči više od 70 odsto nevakcinisanih pacijenata, među kojima je i dvoje mladih od 31 i 37 godina, koji su na intenzivnoj nezi.

Svaki treći pacijent u ovoj bolnici je mlađi od 50 godina, a Udovičić je za RTS rekao da su jutros preminula još dva pacijenta, koja nisu vakcinisana. On je naveo da se u vojnoj bolnici leči 114 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i da više od 70 odsto njih zahteva dodatnu kiseoničku terapiju.

Zabrinjava nas procenat nevakcinisanih, u ovoj bolnici više od 70 odsto je nevakcinisanih, kod mlađih od 55 godina preko 85 odsto je nevakcinisanih. Ono što dodatno zabrinjava je to što imamo dva mlada pacijenta u jedinici intenzivne nege – od 31 i 37 godina, koji su nevakcinisani„, rekao je Udovičić.

On je istakao da je u poslednjih nekoliko dana, od 20 pacijenata, samo troje na intenzivnoj nezi bilo vakcinisano. Kako je objasnio, reč je o starijim ljudima sa slabijim imunitetom i sa dosta komorbiditeta.

Udovičić kaže da imaju podatke da su se svi pacijenti koji su izašli iz bolnice vakcinisali. Naveo je i da mnogi pacijenati neće da priznaju da su pili ivermektin.

Imamo pacijente koji su pili ivermektin, on nije ni u jednom protokolu preporučen, ne preporučuje se za lečenje kovida19. Lek ima dozvole u veterini, a ne za humanu upotrebu, ima mnogo neželjenih dejstava„, rekao je Udovičić i istakao da ivermektin ima dosta neželjenih efekata.

Udovičić kaže da se mladi moraju upozoriti da vode računa o protivepidemijskim merama i starijima. Kako je naveo, u bolnicama se uglavnom nalaze stariji pacijenti koje je neko mlad zarazio.

Preporučio bih mladima da izbegavaju velika okupljanja, velike žurke jer svako okupljanje nosi veliki rizik masovnog zaražavanja„, poručio je Udovičić.