U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost koje su rizične grupe dece od infekcije virusom COVID-19. 

 

 

Načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kaže da je od prošlog meseca povećan broj pregleda u dečijim kovid ambulantama. Roditeljima savetuje da ne žure i decu ne dovode prvog dana, već drugog ili trećeg dana od pojave simptoma, kako bi se smanjila mogućnost lažnog rezultata testiranja. Navodi da su visokorizična grupa gojazna deca, deca sa hroničnim oboljenjima, kao i hematoonkološki pacijenti.

 

Jovanović  napominje da lekari usmeravaju roditelje da decu izoluju ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženom osobom, te da se za najčešće simptome kovida kod dece – od zapušenosti nosa, curenja nosa, bola u grlu, glavi, povišene telesne temperature, od lako povišene do visoko febrilne dece, mučnine i retke stolice – prepisuju lek za obaranje temperature – paracetamol ili brufen, i toaleta nosa, a savetuje se mirovanje.

 

Ona pojašnjava i koja su deca najugroženija i kako roditelji mogu da prepoznaju kada je vreme da reaguju.

„Visokorizična grupa su gojazna deca, deca koja imaju neko hronično oboljenje, kao što je dijabetes, bronhijalna astma, neurološka oboljenja, hematoonkološki bolesnici – za njih je poseban rizik. Ukoliko roditelji primete da je dete nakon tri do pet dana bolesti visoko febrilno, da temperaturu ne mogu da obore lako, da dolazi do opšte malaksalosti, kratkoće daha, intenzivnog kašlja koji se ne zaustavlja lako, ukoliko postoji gubitak apetita, svakako treba dovesti dete na kontrolni pregled“, rekla je Jovanović.

Kaže da samo manji broj dece završava sa komplikacijama, ali da roditelji svakako treba da budu oprezni, naročito sa decom koja spadaju u neku od rizičnih grupa.

Dodala je i da je na teritoriji opštine Palilula u poslednjih mesec dana vakcinisano oko 150 dece uzrasta od 12 godina i starijih. Deca se vakcinišu vakcinom Fazjer, koja je jedina odobrena za dečiju populaciju.

„Nažalost, to nije veliki procenat. Apelujem na roditelje da mogu slobodno da dovedu decu da se vakcinišu, da je vakcina efikasna, bezbedna, da nismo imali neke neželjene reakcije nakon date vakcine“, kaže načelnica Pedijatrije.

Apeluje i na roditelje da se vakcinišu, kako bi na taj način zaštitili svoju decu.