U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave dr Šameza Ladanija o riziku prenošenja Delta soja u školama. 

 

 

Rizik od prenošenja delta soja u školi je 4,7 odsto, a u domaćinstvu čak 70,7, pokazala je australijska studija. Ona je samo jedna od više njih koje ukazuju na to da je škola najbezbednije mesto što se tiče prenosa korone, a što je prezentovao i dr Šamez Ladani, pedijatar i konsultant za dečije infektivne bolesti u Engleskoj.

Dr Ladani je prikazao nekoliko studija koje, kako je naveo, pokazuju da je virus u škole uglavnom došao s različitih strana i da su ga unela različita deca i zaposleni.

– Studije pokušavaju da odrede da li su zaražena deca ili nastavnici inficirali ostalu decu ili zaposlene. Taj rizik sekundarne transmisije je vrlo, vrlo nizak i ne prelazi pet procenata. Dakle, rizik prenošenja virusa nekom drugom u školi je manje nego 1 u 20. I manji je kad je inficirano dete, a veći kad je nastavnik. Rizik prenošenja virusa u školi s deteta na dete je mnogo niži nego sa zaposlenog na drugog zaposlenog ili dete – kazao je dr Ladani na vebinaru Britiš medikal džornala.

 

On je dodao da više studija to pokazuje, uključujući i poslednju iz Australije, gde su škole posmatrane posle ponovnog otvaranja u julu i u jeku širenja delta soja.

– I u Australiji su našli da je sam virus vrlo prenosiv, ali da je transmisija u školi bila 4,7 odsto, dok je rizik za prenošenje virusa u porodici 70,7 . I eto koliko je manji rizik transmisije u školi u poređenju s ostalim sredinama, kao što je domaćinstvo – istakao je dr Ladani.

Koliko će učenika biti zaraženo, zavisi od same sredine u kojoj žive i stope prenosa virusa u istoj, a ne od škole, naveo je dr Ladani, ali i dodao da i uzrast čini svoje. Tako je najveći rizik i najveća korelacija zaražavanja sa zajednicom kod đaka starijih razreda, niži je kod mlađih, a najniži kod onih predškolskog uzrasta.

– Kada je mala transmisija u zajednici, malo je i zaražene dece, a kako se virus širi među odraslima, biće i više zaražene dece – objasnio je dr Ladani.

 

 

I to je pokazao sjajnim grafikonom o situaciji u Velikoj Britaniji tokom lokdauna 2021, kada su jedino škole radile, odrasli bili zaključani, a dominirao alfa soj. Najpre se vidi mali pik infekcije tinejdžera jer je brzim testovima testirano oko 70 odsto svih školaraca.

– Ali to je vrlo brzo nestalo, uprkos tome što su deca pohađala školu. Od polovine aprila do polovine maja, kada su odrasli i dalje bili zaključani, a deca u potpunosti išla u školu, nije bilo povećanja infekcije. Nažalost, vreme kada je došlo do povećanja jeste kad smo ponovo otvorili pabove, restorane i tržne centre, koji su po svoj prilici deci dali više mogućnosti da se mešaju s odraslima izvan škole i tako su se zarazila – naveo je dr Ladani.

Prikazao je i rezultate studije koja je rađena na učenicima nakon izloženosti potvrđenom slučaju u školi.

– Stope infekcije kod dece koja su nastavila da idu u školu, a koja su dnevno testirana, bile su slične sa onima kod đaka koji su poslati kući u samoizolaciju i iznose manje od dva odsto – naveo je dr Ladani i dodao da je vakcinacija nastavnika i odraslih članova porodice veliki benefit jer posle toga treba manje brinuti da li će deca širiti virus iz kuće i u zajednici.

– Posle svih ovih studija definitivno decu treba ostaviti da idu u školu, ali i ohrabriti testiranje gde god je to moguće – zaključio je dr Ladani.

 

SARS-COV-2 TRANSMISIJA U ŠKOLAMA

Buenseno (autor), Italija:

– 1.350 (1.059 učenika, 145 nastavnika, 146 ostalih) imalo je kovid 19

– 1.212/65.104 (1,8%) škola je bilo pogođeno

– više od 90% imalo je samo 1 slučaj u školi, samo 1 srednja škola imala je više od 10 slučajeva

-192 (15,8%) biloje skroz zatvoreno pogotovu poredškolsko i vrtići

 

 

Larosa, Italija:

– SARS-CoV-2 transmisija u 41 razredu u 36 škola

– sekundarna stopa prenosa 3,2%, dostižući 6,6 u srednjim školama

Zimmerman, Severna Karolina, SAD:

– 11 školskih oblasti, više od 90.000 đaka i zaposlenih išlo je u školu 9 nedelja

– 773 slučaja u zajednici

– samo 32 dodatna slučaja identifikovana kroz kontakt u školi

 

 

Falk, Viskonsin, SAD:

– 17 ruralnih škola, 4.876 đaka i 654 zaposlena (31. avgust-29. novembar 2020.)

– incidenca (3.453/100.000), što je manje nego u celoj državi (5.466 na 100.000)

– 191 slučaj među đacima/osobljem samo 7 (3,7%), svi među đacima povezani sa širenjem u školi

 

 

Varma, Njujork, SAD:

– kovid 19 prevalenca u javnim školama ista ili manja kao stopa u zajednici (okt-dec. 2020.)

– od 36.423 bliskih kontakata u školi, samo 191 (0,5%) potom testiranih pozitivno

– verovatno je kod odraslih bilo 78% sekundarnih slučajeva

 

 

RIVM, Holandija:

– nešto više od polovine slučajeva u srednjim školama bilo je izvan škole

– uglavnom tokom intezivnog kontakta među prijateljima ili drugovima iz razreda u slobodno vreme

– većina infekcija je ograničena na male grupe đaka bez uticaja nastavnika.

 

NCIRS, NSW, Australija:

-škole otvorene tokom transmisije delta varijante

– 98% slučajeva kod dece asimptomatski ili blaga bolest, 2% hospitalizovano

– rizik od transmisije u školi: 4,7% vs. rizik od transmisije u domaćinstvu 70,7%

*podaci koje je izneo dr Ladani