U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o COVID-19 virusu kod školske dece. 

 

Škola je počela, a s njom i respiratorne infekcije kod dece, tipične za ovo doba godine. Tu je i korona, a uz alergije izazvane ambrozijom i stomačni virus – definicija pakla i stresa za roditelje. Odeljenja pedijatrije u domovima zdravlja i kovid ambulante poslednjih dana imaju pune ruke posla, a roditelji masovno testiraju decu u strahu da se nisu zarazila virusom. Mnogo je onih koji plaćaju brze antigenske testove (od 1.800 do 2.200 dinara u privatnim ambulantama), što je dodatni udarac na roditeljski budžet, već oslabljen novim knjigama, rančevima i svom školskom opremom.

 

 

Beograđanka I.J, majka jedne sedmogodišnjakinjepotvrđuje i na primeru svoje porodice da je među školskom decom na delu udar korone, respiratornih infekcija, stomačnog virusa i ambrozije.

– Kasno popodne dobila je temperaturu. Kada je skočila na 38,4, dali smo joj lek za snižavanje temperature i već sledeće jutro smo je odveli u kovid ambulantu. Druge simptome nije imala, osim što je nekoliko puta kinula, što nismo povezivali s virusom. Antigenski brzi test je bio negativan, a rezultati krvi koje smo dobili posle nekoliko sati su bili “mirni”, pa smo verovali da ima nade da nije korona. Predveče su stigli rezultati PCR testiranja – negativni. Doktorka nam je rekla da je u cirkulaciji među školskom decom neki drugi virus i da se javlja dosta dece. Temperaturu je imala i narednog dana, kada joj se zapušio nos, pa smo dobili i kapi. Lekove nije pila, pošto ni na grlu, ni na plućima nije bilo promena – ispričala je za „Blic“ ova Beograđanka.

Da je povećan broj dece u ambulantama, što zbog sumnje na kovid, što zbog potvrđenog kovida, što zbog drugih virusa, potvrđuju i reči dr Dejana Joneva, pedijatra u DZ „Dr Simo Milošević“ na Čukarici.

 

 

 Povećan je broj dece koja dolaze sa nekim simptomima koja su bila u konaktu sa zaraženima. Imali smo slučaj kada su dve vaspitačice bile zaražene u vrtiću, pa smo testirali tu decu. Bilo je i slučajeva kada su deca dobijala i od roditelja koronu. Ali sve skupa nije to veliki broj dece, konkretno, ja sam za nedelju dana imao petoro pozitivnih pacijenta. To nije veliki broj dece za nedelju dana, ali jeste u odnosu na raniji period, kada ih nismo imali. Pre dve nedelje su deca počela da se javljaju i ima pozitivnih – kaže dr Jonev.

 

 

Simptomi nisu drastični, a jedan je karakterističan za decu

On objašnjava i da, srećom, simptomi kovida kod dece nisu drastični kao i da je jedan simptom karakterističan za mališane koji su pozitivni na novi virus.

– Simptomi nisu drastični u smislu da nema tu visoke temperature. Uglavnom bude curenje nosa, kašljucanje i domintantan simptom kod sve dece koja su bila sumnjiva na kovid je bila – glavobolja. Ta deca nisu loše, nema nekih teških kliničkih slika. Nema upornih temperatura ni promena na plućima. Dobrog su opšteg stanja, ali moraju da budu u izolaciji i moramo da ih kontrolišemo redovno – priča dr Jonev.

 

 

Njegove reči potvrđuje i dr Aleksandar Stojanović, načelnik DZ Palilula.

– Imamo sada na Paliluli više od 120 dece koji dolaze dnevno predškolskog uzrasta i onih koji su pošli u školu. Oni dolaze jer imaju simptome kovida, ali nisu svi pozitivni iako ih ima dosta koji jesu. Do sada ih je bilo više od 140, a prošle nedelje ih je bilo duplo manje – ispričao je dr Stojanović.

 

 

Povećan broj respiratornih infekcija

Kako, srećom, većina mališana koji dođu na pregled sa sumnjom na kovid ipak nije i korona pozitivno, to znači da je povećan broj respiratornih infekcija.

 

 Imamo blagih viroza, upale grla, bronhitisi… Ali ništa od svega toga ne prednjači. Ne odskaču brojke od uobičajenih, sve je to u nekom jednakom broju. Jedina promene je što u odnosu na pre dve nedelje sada imamo i decu koja su pozitivna na koronu – objasnio je dr Jonev.

 

Bio je i udar stomačnog virusa, ali jenjava

Slična situacija je i s aktuelnim stomačnim virusom. Kako lekari objašnjavaju poslednjih dana, ali i prethodnih nekoliko nedelja, javljali su se oni koji su se vratili sa godišnjeg odmora.

Dr Stojanović objasnio je da su među obolelima najviše onih koji su se vratili iz Crne Gore, nešto manje iz Grčke i Hrvatske.

– Dolaze i žale se da nisu u stanju da rade, manje zbog temperature, više zbog mučnine, dijareje, malaksalosti, povraćanja i bolova u stomaku. Stomačni virus se retko javlja sa temperaturom, osim ako nije udružen s urinarnom infekcijom, a i korona nema stomačne tegobe, pa je lako prepoznati o kojoj infekciji se radi – objasnio je dr Stojanović.

 

Slične simptome izazivaju i alergije, pik se tek očekuje

Curenje nosa i kijavicu izazivaju i alergije, a cvetanje ambrozije, kao i njen pik, očekuje se ovih dana. Ove godine su zabeležene i visoke koncentracije alergena u vazduhu u šest gradova, a to su Beograd, Čačak, Požarevac, Obrenovac, Vrbas i Valjevo. Ono što je raritet jeste da su vioke koncentracije polene zabeležene čak i na Zlatiboru, koji je uvek važio za zelenu oazu za sve alergične građane tako da se očekuje veoma naporna sezona za sve osetljive nosiće.

Ipak, u oba doma zdravlja, i na Čukarici i na Paliluli, kažu da nema velikog broja pacijenata koji se javljaju sa alergijskim tegobama jer oni obično imaju svoje standardne terapije.