U cilju ostvarivanja javnog informisnja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave britanskih stručnjaka o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina. 

 

 

Glavni britanski medicinski savetnici preporučili su da deca uzrasta od 12 do 15 godina prime prvu dozu vakcine protiv kovida-19, a kao razlog naveli su lakše održavanje školske nastave. 

Preporuka CMO otvara put za početak vakcinacije dece tog uzrasta u Velikoj Britaniji, nakon što Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) ranije ovog meseca to nije hteo da savetuje.

SAD, Izrael i neke evropske zemlje već su počele sa vakconacijom mlađe generacije, stavivši pritisak na britansku vladu da učini isto.

CMO lekari smatraju da će vakcinacija dece olakšati održavanje nastave u školama.

„Zbog toga na osnovu interesa javnog zdravlja preporučujemo da ministri prošire ponudu vakcinacija prvom dozom vakcine kompanije Fajzer-Biontek na svu decu i mlade uzrasta između 12 i 15 godina koji trenutno nisu pokriveni preporukom JCVI“, saopšili su savetnici.

Britanska vlada mora formalno da odgovori da li hoće da posluša preporuku CMO, iako je deo ministara već ranije podržao vakcinaciju mladih. Ranjive grupe dece već mogu da se vakcinišu.