U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o načinu kontrolisanja dijabetesa tipa 2. 

 

Dijabetes tip 2 napada celo telo, od glave do pete. Zbog toga, teško ćete pronaći samo jednog doktora, koji će biti u mogućnosti da vam na najbolji način pomogne kod kontrole bolesti.

 

 

Stabilizacija i smanjenje nivoa glukoze u krvi najbolji je način kontrolisanja dijabetesa tipa 2. Ovo je bolest koja zahteva timski rad više stručnjaka raznih specijalnosti, a od pomoći mogu biti lekari, ali i prijatelji, porodica, udruženja pacijenata. Posebni programi ishrane, redovno uzimanje lekova, fizička aktivnost,  neophodni su kako bi osobe sa dijabetesom živeli kao i svi ostali zdravi ljudi. Ipak, i dalje mnogi oboleli od dijabetesa, imaju brojne nedoumice, na koje im najbolje odgovore, posle uvida u njihov zdravstveni karton, mogu dati stručnjaci, ali ne samo jedan, već njih 10.

 

Dijabetes napada celo telo

– Poznato je da dijabetes tip 2 napada celo telo, od glave do pete. Zbog toga, teško ćete pronaći samo jednog doktora, koji će biti u mogućnosti da vam na najbolji način pomogne kod kontrole bolesti, koja nekada zahteva timski rad najrazličitijih medicinskih specijalista – kaže dr Nikol Berelos, stručnjak za dijabetes iz Dalasa.

Može biti frustrirajuće da pacijent ima pet ili šest stručnjaka koji mu pomažu da drži dijabetes pod kontrolom, ali ova bolest, kako se naglašava, upravo to zahteva. Kada je u pitanju dijabetes tip 2 ovo su stručnjaci koji svojim različitim znanjima mogu doprineti da na najbolji način kontrolišete bolest.

 

 

Lekar opšte prakse

Ovaj lekar je centrali koordinator bolesti. On će vas uputiti kod specijaliste, pomoći će vam da se upoznate sa bolešću, da je razumete i da shvatite šta možete da očekujete. Imaće uvid u vaše celokupno zdravlje i u sve lekove koje uzimate i redovno će kontrolisati njihovu primenu i pratiti sve promene.

 

 

Endokrinolog

Ovo je stručnjak za dijabetes i ostale bolesti endokrinog sistema. Endokrinolog će vam pomoći da kontrolišete šećer u krvi, proceniće potrebu za lekovima i odrediti pravi medikament i dozu koja vam je neophodna. Mnoge bolesti, pa i dijabetes su doživotna stanja. Endokrinolog je centrali doktor, kada je u pitanju bolest, ali i u najbogatijim zemljama sveta nekada nema dovoljno ovih stručnjaka. Američka medicinska asocijacija, beleži da je pacijenata sve više, a stručnjaka endokrinologa i dalje nedovoljno. Savet je da pratite svoje stanje i pokušate da maksimalno i na pravi način iskoristite svaku posetu endokrinologu.

 

 

Farmaceut

Kako da uzimate lekove i kako oni deluju, šta možete da očekujete, sve su ovo pitanja na koje može najbolje odgovoriti farmaceut. On može da pomogne i ako uzimate lekove za još neku bolest, kako ne bi došlo do nepovoljne interakcije. Farmaceut vas može uputiti na prave doze leka i savetovati kako da koristite terapiju, ako dođe do epizoda visokog ili niskog nivoa šećera.

 

 

Osoba sa dijabetesom

Stručnjak dijetetičar je ključna osoba koja će vam dati savete kada je u pitanju ishrana. Šta da jedete, a šta da izbegavate, koje kombinacije hrane da koristite, najbolje će objasniti dijetetičar. On može biti od velike pomoći i pri kontroli telesne težine. Gubitak suvišnih kilograma nekada može biti jedan do najboljih lekova za kontrolu holesterola i visokog pritiska. Dijetetičar vam može napraviti i specifičan plan ishrane, koji je  najprimereniji vašim potrebama.

 

 

Savetovališta za dijabetes

U svetu postoji i sertifikovani zdravstveni radnik čija je uloga da vam pomogne kod upravljanja dijabetesom i da kontroliše vaše životne navike. Najsličnije što postoji kod nas su savetovališta za dijabetes, koja funkcionišu pri nekim domovima zdravlja. Uloga ovih stručnjaka u svetu jeste da sve do detalja objasne pacijentu, a  konsultacije u proseku traju do jedan sat. Budući da je dijabetes u tesnoj vezi i sa stresom, ovi stručnjaci sarađuju i sa psiholozima koji mogu pacijente naučiti da uspešnije kontrolišu stresne situacije.

 

 

Stomatolog

Briga o zdravlju zuba i desni je bitna za svakoga, ali za pacijente s dijabetesom je od posebne važnosti zbog mogućnosti pojave paradentoze i drugih komplikacija, tvrdi Američko udruženje stomatologa. Lečenje bolesnih desni, kako naglašava ova organizacija, može biti od pomoći i pri kontroli šećera. Idite na redovne preglede i upoznajete izabranog zubara sa svojom bolešću.

 

 

Podolog

U svetu se koriste i usluge stručnjaka za noge i stopala, koje, kako se smatra, mogu biti od pomoći jer dijabetes nekada napada noge. Bitno je ipak, istaći da u Srbiji ne postoji specijalizacija iz ove oblasti, zato je najbolje da se pre eventualnog odlaska kod podologa konsultujete s lekarom koji vodi vaš slučaj. Nažalost, usled slabe kontrole, neki pacijenti su imali loša iskustva sa ovim nazovi stručnjacima.

Komplikacije sa dijabetesom su veoma česte, a Udruženje američkih podologa navodi da se u SAD svake godine uradi više od 100.000 amputacija donjih ekstremiteta. Oni smatraju da poseta dobrom podologu može za 85 odsto umanjiti rizik od amputacije.

 

 

Oftalmolog

Specijalista za oči pomoći će u održavanju zdravog vida i na vreme otkloniti komplikacije uzrokovane povišenim ili nekontrolisanim nivoom šećera u krvi kao što su dijabetička retinopatija, dijabetički edem makule, katarakta i glaukom. Savet je da ukoliko patite od dijabetesa tipa 2 svake godine idete na detaljan očni pregled.

 

Porodica i prijatelji

Upoznajte svoje najbliže s vašom bolešću i sa tim kako možda mogu da pomognu. Stručnjaci navode da prijatelji i porodica, kao izvor pozitivne podrške, mogu biti od pomoći da se izborite sa stresom koji je često pratilac bolesti. Bitno je da niste sami.

 

 

Grupe za podršku

U udruženjima pacijenata možete da pronađete mnogo odgovora na razne nedoumice, dobijete podršku, razmenite iskustva s ljudima koji pate od istog problema. U našoj zemlji, prema nekim procenama, od šećerne bolesti boluje svaki 10 stanovnik. Bolest sve češće pogađa mlade i radno aktivne građane. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 750.000 obolelih, a najveći broj njih, oko 90 odsto, ima dijabetes tip 2, koji je često posledica savremenog načina života.