U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o uticaju sočiva na insulin kod osoba sa dijabetesom.

 

 

Sočivo je odličan izvor vitamina B6, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka kao i minerala, bogato je i proteinima, a siromašno mastima. 

 

Sočivo spada u zrnaste mahunarke a uzgaja se zbog jestivog semena u obliku sočiva (leće). Postoje zapisi da se koristi još od kamenog doba, a zbog mnogih vrednih sastojaka, koristili su ga u carskim kuhinjama u Rusiji. Kod nas ova biljka nije naročito popularna, ali sa novim aktuelnim trendovima zdravije hrane, u upotrebi je sve češće.

Pomaže u prevenciji mnogih bolesti, oprez za obolele od gihta

Pored toga što ne sadrži masti, ono ne sadrži ni loš holesterol. Rastvorljiva vlakna kojima sočivo obiluje snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, i na taj način smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa.

Sočivo je odlično za probavu jer nerastvorljiva vlakna koja sadrži skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom traktu, i tako smanjuju rizik od raka debelog creva. Vitamin B6 povoljno utiče na nervni sistem, a visoki sadržaj gvožđa pomaže u regulisanju anemije. Smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, ima blagotvoran uticaj na digestivni trakt i pomaže u varenju. Zbog toga što sadrži veliku količinu purinane preporučuje se u ishrani obolelih od gihta.

Ono što treba da znate pre pripreme

Sočivo sadrži visok sadržaj belančevina a više od njega ima ga samo soja. Ukupno gledano, nutritivno je izuzetno vredna namirnicaSočivo je, međutim, inhibitor tripsina jer sadrži relativno veliku količinu fitata.Tripsin je enzim koji ima značajnu ulogu u varenju, a fitati smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva.

Ovo je važno znati i razlog je zašto pre kuvanja sočivo treba, po savetima stručnjaka za ishranu, potopiti u mlaku ili toplu vodu preko noći, čime će se količina fitata smanjiti.

 

 

Čorbica sa sočivom i povrćem

Sastojci:

  • 350 g sočiva, 100 g tikvica, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 manja crvena paprika, 1 manja zelena paprika, 1 struk celera sa listovima, 1 šargarepa, 2 -3 kašike paradajz sosa, ulje, aleva paprika, so po ukusu, prstohvat bibera, 1 kašičica krupno mlevene ljute aleve paprike, 1 kocka telećeg bujona

Priprema:

Iseckajte i dinstajte luk i celer na zagrejanom ulju na umerenoj vatri. Dodajte obe paprike isečene na kocke, šargarepu i tikvicu, kuvajte još 5-6 minuta, nakon toga dodajte paradajz pire i alevu papriku. Onda nalijte oko 1, 8 l vode i ubacite bujon kocku. Pojačajte vatru i čim voda provri, sipajte sočivo koje ste prethodno dobro oprali u hladnoj vodi (po mogućstvu bilo preko noći potopljeno u mleku ili toploj vodi). Začinite krupno mlevenom ljutom alevom paprikom i biberom. Kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer kod nas postoje razlilčite vrsta sočiva kojima je potrebno i različito vreme za kuvanje. Malo pre kraja kuvanja dodajte i blago izgnječene cele čenove belog luka.

 

 

Salata od sočiva i piletine

Sastojci:

  • 300 g sočiva, 1 bareno belo meso, 1 glavica crnog luka, 1 srednji krastavac

  • Preliv: 1 iseckana veza peršuna, 3 kašike maslinovog ulja, 2 sitno iseckana čena belog luka, 1 kašika soka limuna, so

Priprema:

Sočivo operite, nalijte hladnom vodom i ostavite preko noći. Ujutru prospite vodu, nalijte novu, posolite, pa skuvajte sočivo i ocedite. Crni luk iseckajte sitno, a krastavac na kockice. Sjedinite iseckanu piletinu, sočivo, luk i krastavac, i začinite po ukusu. Beli luk izgnječite, pomešajte s peršunom, uljem i limunovim sokom. Posolite po ukusu i sve sastavite. Prelijte prelivom: pomešajte peršun, maslinovo ulje, beli luk i limunov sok, pa posolite po ukusu.

 

 

Pasta od heljde sa sočivom i prazilukom na marokanski način

Sastojci:

  • pakovanje heljdinih rezanaca, 200 g sočiva, dva struka praziluka, soja sos, korijander, (povrće po želji), maslinovo ulje

Priprema:

Na isti način pripremite sočivo (potopljeno veče pre), skuvajte i ocedite. Iseckajte praziluk na krugove i povrće po želji, dodajte maslinovo ulje, soja sos i korijander. Sve sjedinite.