U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja,  informišemo i edukujemo javnost putem izjave prof. dr Nebojše Lalića, dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktora Klinike za endokrinologiju i bolesti metabolzima KC Srbije. 

 

 

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić izjavio je da „nema dileme“ da li je vakcinacija protiv koronavirusa potrebna ili ne, jer se epidemija neće zaustaviti sama od sebe.

„Ono što smo uradili do sada je dobro, ali broj inficiranih raste, kao i zauzimanje bolničkih kreveta i smrtnih slučajeva. To nije situacija koja je alarmantna, ali je alarmantna sa preventivnog stanovišta, jer ukoliko se ovako nastavi, neće biti dobro“, rekao je on za RTS.

Lalić je ocenio da stručna javnost mora da bude „jedinstvena u stavu“ da je vakcinacija neophodna.

„Istina je jedna, vakcinacija jeste potrebna i jedini izuzeci od toga mogu biti medicinski. Ako neko zaista ima oboljenje, ako je neko u takvoj situaciji da ne može sada da primi, to ne znači da neće moći za mesec ili dva. Vreme je da se malo uozbiljimo na tu temu“, ocenio je doktor.

Govoreći o reagovanju Medicinskog fakulteta na peticiju protiv vakcinacije, profesor Lalić je rekao da je potrebna koordinisana akcija na državnom nivou i da su smatrali da nekim glasinama hitno treba stati na put.

„Neke od njih su nažalost krenule i od članova naše zajednice, profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali isto tako mislim da jednostavno treba biti mnogo jasniji u tome. Ako postoje neke nejasnoće, ako postoje neke dileme, onda se to iznosi na stručnim sastancima, onda se raščišćavaju nedoumice kroz stručnu raspravu i izlazi se pred javnost sa jedinstvenim stavom, jer je situacija takva da mi ne možemo pred javnošću delovati ambitendentno, na razne strane, sa različitim raslojavanjima i mišljenjima, što kod običnog čoveka stvara konfuziju“, izjavio je Lalić.