U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edkujemo javnost putem izjave prof. dr Predraga Kona, epidemiloga i člana Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da ova zemlja mora daleko ozbiljnije pristupiti vakcinaciji mladih osoba. 

 

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da je zadovoljan što je Srbija nadomak 50 posto vakcinisane punoljetne populacije bar jednom dozom, ali je i zabrinut što je odziv mladih i dalje nizak.

“Raduje me pad korona brojeva, pad broja novozaraženih, kao i to što ćemo danas verovatno premašiti 50 odsto vakcinisane punoletne populacije. Međutim, moramo daleko ozbiljnije da pristupimo vakcinaciji mladih. Još smo u problemu sa vakcinacijom i zato posebno moramo da pratimo šta se dešava u Velikoj Britaniji”, rekao je on, prenosi Tanjug.

U Srbiji je do sada vakcinisano približno 17,3 posto mladih.

 

Na jesen bi mogla biti teška situacija

Kon je ukazao da je poseban problem indijski, odnosno delta soj korona virusa, koji bi se mogao pojaviti i u Srbiji.

Istakao je da je ova zemlja u riziku da delta soj opstane među mladima i da tako bude u teško situaciji na jesen.

“Upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji”, naglasio je Kon.

 

Dva smrtna ishoda u BiH

Zavodu za javno zdravstvo bh. entiteta Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljena su 923 uzorka, od kojih je osam pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

U proteklih 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su dva nova smrtna ishoda, jedan u Srednjobosanskom i jedan u Zeničko-dobojskom kantonu/županiji.

Protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je evidentirano pet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, nakon laboratorijske analize 402 uzorka. U istom periodu od Covid infekcije se oporavilo 12 osoba i nije bilo preminulih.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u bh. entitetu Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, tеstirаno jе 118 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) niје pоtvrđеn ni kоd јеdnе оsоbе.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučајa kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо virusа kоrоnа. Rаdi sе о оsоbаmа srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi.

Dо sаdа je u RS-u pоtvrđеno 64.326 slučајevа virusа kоrоnа, а prеminulе su ukupnо 3.774 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

 

 

U Hrvatskoj 11 zaraženih

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze korona virusom pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 535, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 282 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata. Umrlo je osam osoba.

U samoizolaciji je trenutno 4.129 osoba, prenosi Hina.

Zaključno s 20. junom utrošene su 2.359.472 doze vakcina. Dosad je 1.450.798 osoba vakcinisanje s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 908.674 primilo obje doze.