PROMOCIJA ZDRAVLJA KOD MLADIH SA POSEBNIM OSVRTOM NA FIZIČKU AKTIVNOST, ZDRAVU ISHRANU I GOJAZNOST U CILJU SPREČAVANJA PANDEMIJE DIJABETESA KOD MLADIH U NOVOM SADU NA KUPALIŠTU NOVOSADSKOG ŠTRANDA 16.08.2021. GODINE, GDE JE BILO VIŠE OD 30.000 POSETILACA.

 

Besplata provera:

🔵 Nivoa glukoze u krvi

🔵 Krvnog pritiska

🔵 Visine

🔵 Težine 

🔵 Indeksa telesne mase

🔵 Nivoa kiseonika u krvi

🔵 Deljenje edukativnih flajera o dijabetesu

 

 

Fizička aktivnost u velikoj meri utiče na snižavanje glikemije, tako što povećava insulinsku osetljivost tela mobilišući transportere glukoze u mišićnim ćelijama. To znači da ukoliko vežbate konstatntno, bar 5 dana u nedelji, potreba za insulinom će biti manja jer će se insulin efikasnije iskoristiti.

Takođe, značaj fizičke aktivnosti je dokazan i tvrdnjama da se osobe sa dijabetesom koje imaju konstantnu fizičku aktivnost bolje nose sa periodima visokih glikemija. Pored toga, iz iskustva je uočeno da osobe sa dijabetesom koje redovno vežbaju, više vode računa o svom dijabetesu i ishrani.

Jedna od najvećih koristi je to što osobe sa dijabetesom koje češto vežbaju imaju manju potrebu za prevelikim i preteranim unosom hrane. To dovodi do lakšeg održavanja odgovarajuće telesne mase i povećanju mišićne, što direktno vodi do većeg iskorišćenja kako svog(kod dijabetesa tip 2), tako i ubrizganog insulina(kod dijabetesa tip 1). Osetljivost tela na insulin zavisi od količine masnih naslaga, posebno onog u predelu stomaka. Što manje masnih naslaga imate, to će biti veća osetljivost tela na insulin.