U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave virusološkinje dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Kriznog štaba, kaže da je delta varijanta zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

 

Tanja Jovanović rekla je delta soj korona virusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu i pokazalo se da je reč o delta soju virusa.

– Mladić koji je razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu koja ima umor, zamaranje, jeste gojazna osoba, pa je bilo za očekivati da će imati težu sliku – navela je virusološkinja, dodajući da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Jovanovićeva je rekla da delta varijanta virusa jeste promenjena – zaraznija je, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

– Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju – navela je Jovanovićeva ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

 

 

Jesu li vakcine u Srbiji efikasne protiv delta soja?

Osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane.

– Ako putujete, vakcinišite se kako ne biste imali probleme i u našu zemlju unosili novu varijantu virusa – poručila je virusološkinja.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja korona virusa. Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja, kaže Jovanovićeva.

– Virus se menja a ono što je specifično je da je otporniji na više temperature u odnosu na druge varijante, pogađa mladu populaciju. Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera – napomenula je virusološkinja i članica Kriznog štaba.

 

 

Da li će se davati treća doza?

Kada je reč o davanju treće doze vakcine protiv korona virusa, Jovanovićeva je rekla da postoje tri aspekta u toj priči.

Prvi se odnosi na osobe koje su rezistentne na vakcine, koje su vakcinisane a nisu razvile imunitet, ni ćelijski ni humoralni. Postavalja se, kaže, pitanje, da li im dati drugi tip vakcine kako bi se proverilo da li će ragovati.