U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem izjave Načelnica dečije klinike KBC „Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić gde navodi da se broj ambulantnih pregleda, kada su u pitanju deca, povećava, iako je pre dve nedelje bilo nula pacijenata.

 

 

Kako objašnjava, u prošlom talasu je delta soj bio virulentniji za decu, objašnjavajući da kod nas nije bilo opasnih slučajeva, dodajući da je i sadašnji porast blag.

– Blago je, u odnosu na opštu populaciju. Klinička slika nije drastičnija, simptomi su slični – kaže Ostojić.

Ostojić ističe da roditelji treba da imaju poverenja u pedijatre, jer je to način da se na najbolji mogući načih shvati potreba imunizacije kod dece.

– Korona bolest kod dece nije teška slika, ali ne znamo da li će biti komplikacija. Nema razloga da se ne da vakcina. Ovo je pandemija, jednom u sto godina se dešava, i birno je da se prekine lanac prenosa – priča Ostojić.

 

Dekan Medicinskog fakulteta univerziteta u Kragujevcu prof dr. Vladimir Jakovljević ističe da je vakcinacija najbolja solucija u borbi sa koronom.

– Bili smo vodeći u svetu po tempu vakcinacije, a kada je pao broj obolelih, to je zastalo, i propustili smo dobru šansu – kaže Jakovljević.

Jakovljević napominje da bi vakcinacijom omogućili dosta stabilniju situaciju i u zdravstvenim centrima, dodajući da od novog talasa ipak ne očekuje drastični napad.

– Ne treba da se opustimo, iako neće biti drastičan talas… Naučili smo da je ova bolest nepredvidiva – objašnjava Jakovljević.

Kako dodaje, posledice takođe nisu predvidive, jer su one kod svake osobe drugačije, i zato je potrebno dugo praćenje.