U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, iformišemo i edukujemo javnost o pojavi derpresije i anksiznosti kod mladih tokom pandemije virusa COVID-19. 

 

Prema novom istraživanju, koje je sprovedeno na globalnom nivou, pojava depresije i anksioznosti kod mladih osoba udvostručila se tokom pandemije koronavirusa.

Svaki četiri adolescent u svetu pati od simptoma depresije, dok svaki peti pati od simptoma anskioznosti.

 

 

„Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je pandemija izazvala globalnu krizu mentalnog zdravlja mladih“, izjavila je Šeri Madigan, autorka istraživanja i profesorka psihologije na Univerzitetu u Kalgariju.

Kako je vreme prolazilo, simptomi su se sve više pogoršavali. Oni su posledica izolacije, porodičnih i finansijskih problema i poteškoća sa kojim su se mladi suočili zbog prelaska na onlajn nastavu.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics obuhvatilo je više od 80.000 uččesnika na globalnom nivou uzrasta od četiri do 17 godina, a prosečna starost bila je 13 godina. Korišćeni su empirijski klinički podaci o depresiji i anksioznosti prikupljeni sa područja istočne Azije, Evrope, Amerike i Bliskog istoka, prenosi Eurekalert.

„Deca i mladi su se tokom pandemije suočili s ogromnim promenama koje su prouzrokovale stres. Kad problemi s mentalnim zdravljem traju i ne reše se na odgovarajući način, može da dođe do trajnih posledica“, istakla je Madigan.

Hronični stres i nestabilnost koju deca doživljavaju možeda dovede do osećaja beznađa, što je jedan od glavnih prediktora samoubistva.

Istraživanje je takođe otkrilo da starija deca više obolevaju od mlađe zbog puberteta i hormonalnih promena koje se javljaju zbog manjka društvene interakcije.