„Превентивно- едукативне кампање у циљу раног откривања дијабетеса и спречавања дијабетесних компликација, о значају физичке активности и здраве исхране“ 💙🩸

 

🔵 Стручни тим Друштва за борбу против шећерне болести Града Новог Сада уз подршку Градске управе за здравство Града Новог Сада ,Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада, и Градске управе за културу и информисање Града Новог Сада је од 23.07. – 27.07. 2021 године наставио са реализацијом пројеката „Превентивно- едукативне кампање у циљу раног откривања дијабетеса и спречавања дијабетесних компликација о значају физичке активности и здраве исхране“.

🔵 Пошто се у склопу манифестације „Фестивал нових енергија 2021“ на Новом Насељу и најаве преко друштвених мрежа и Новосадског Дневника да ће Друштво за борбу против шећерне болести Града Новог Сада бесплатно вршити проверу:

• Ниво глукозе у крви

• Крвни пристисак

• Тежину

• Висину

• Индекс телесне масе

• Масноћа

• Ниво кисеоника у крви

• и добили саветодавно-терапијске услуге и едукативне флајере о дијабетесу, јер су особе са дијабетесом најризичнија популација од инфекције вирусом COVID-19 и уколико се заразе вирусом COVID-19 обично се по подацима Светксе здравствене организације заврше са фаталним исходима.

🔵 Oдазвао се јако велики број грађана Новог Насеља, тако да се председник Друштва др Радивој Мрачевић обратио путем озвучења свим присутним, апелујући на све популације које се нису вакцинисале проитв вируса COVID-19, да то ураде што пре, јер је вакцинација једини спас од надолазећих таласа COVID-19 вируса.

🔵 У току манифестације Стручним тим Друштва је извршио је горе наведене контроле код 250 особа свих популација, где су крвни притисак и глукоза у крви код 75% корисника били далеко изнад нормалних вредности.

🔵 Посебно се осврнуо на физичку активности, здраву исхрану као превенцију против дијабетеса код свих популација, а посебно код младих и упозорио све особе са дијабетесом као најбројнију популацију у Граду Новом Саду и Србији да су у најризичнијој групи да се инфицирају вирусом COVID-19 и уколико се инфицирају вирусом COVID-19 за разлику од осталих популација према подацима Светске здравствене организације и Кризног штаба Владе Републике Србије обично завршавају са фаталаним исходима.

🔵 Посебно је скренута пажња да све особе које нису имале дијабетес, а прележале су инфекцију вирсом COVID-19, да код 90% случајева добијају доживотни дијабетес типа 2, из тог разлога је исто информисао да свакодневно могу моћи у Едукативни центар Друштва за бору против шећерне болести Града Новог Сада, Булевар Ослобођења 47 где могу бесплатно добити саветодавно-терапијске услуге и проверити све горе наведене здравствене параметре.