U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o zdravstvenim stanjima koja mogu da ugroze život osoba koje se inficiraju COVID-19 virusom prema istraživanju studije „New England Jurnal od Medicine“. 

 

 

Lekari savetuju da se niko ne oslanja toliko na starosnu dob, nego na uobičajene osnovne uslove za dobijanje virusa.

 

Visok krvni pritisak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti toliko su česte da svi koji ovo čitaju poznaju bar jednu osobu koja ima jednu od ovih bolesti. Prema kliničkim profilima bolesti, baš ova tri stanja najviše su povezana sa teškim slučajevima oboljevanja od virusa COVID-19.

Iako u 80 odsto slučajeva oboleli od virusa COVID-19 imaju blage simptome, novi izveštaji pokazuju da korona virus može da ugrozi i druge ljude, ne samo stare i one sa oslabljenim imunitetom.

Ideja da virus predstavlja pretnju samo starijim ljudima došla je nakon poslednje analize stope smtrnosti od novog virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija ažurirala prošle srede, i koja iznosi 3,4 procenta. Ove analize pokazale su da je smrtnost veća kod starijih ljudi.

Nažalost, analize su takođe pokazale da je smrtnost među mladim ljudima veća nego što mislimo.

Studija objavljena 28. februara u časopisu New England Jurnal od Medicine, ispitala je starosna doba 1.099 pacijenata obolela od korona virusa. Grupi manje ozbiljnih slučajeva, 60 procenata, pripadaju tinejdžeri i odrasli između 15 i 49 godina, što pokazuje da je ova grupa najviše pošteđena.

Istina, nekoliko težih slučajeva pripadaju ovoj starosnoj grupi. Od 163 teža slučaja oboljevanja, koji su ispitivani u studiji, 41 odsto su bili mladi odrasli lljudi, 31 odsto su pripadali grupi od 50 do 64 godine, a 27 procenata su stariji od 65 godina. Jedina starosna grupa pošteđena težeg oboljevanja od COVID-19 virusa su deca mlađa od 14 godina.