U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o Frederiku Bantingu, čoveku koji je otkrio insulin 1921 godine. 

 

 

1.Frederik Banting je imao prijatelja od 14 godina koji je preminuo od dijabetesa. Ovaj događaj ga je motivisao da sprovede istraživanja o dijabetesu.

2. Doktor Banting je obožavao da crta, a čak se priključio Grupi sedmorice umetnika na umetničkom putovanju do Kvebeka.

Anton van Levenhuk, otac mikrobiologije: od trgovca do naučnika

3. Frederik Banting je rođen izvan Alistona u Ontariju. Njegov bivši dom, nazvan The Banting Homested Heritage Park – sada je otvorena za školske i grupe građana.

4. Frederik Banting je prvo upisao studije iz bogoslovije na Univerzitetu u Torontu, a onda je promenio svoje polje interesovanja i upisao studije medicine.

5. Banting i njegov savetnik na Univerzitetu u Torontu dr Džon Džejms Ričard Meklaud su dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 1923. godine za otkriće insulina. Banting je novac od nagrade podelio sa svojim kolegom dr Bestom.

Dijabetes je nesposobnost tela da pravilno metaboliše šećere. Doktori su shvatili da dijabetes izaziva nedostatak insulina, koji se stvara u delovima pankreasa, ali nisu mogli to da dokažu. Frederik Banting je sumnjao da druga supstanca koja se formira u pankreasu tripsin može da razbije insulin. U laboratoriji Džon Meklouda 1921. godine, Frederik Banting i Čarls Best su tretirali pse tako da više ne proizvode tripsin. Insulin je onda mogao da bude izolovan i da se koristi u lečenju dijabetesa.

6. Pre nego što je Banting počeo da spašava živote insulinom, bio je doktor za vreme Prvog svetskog rata u kanadskoj vojsci. U bici kod Kambreja, uprkos povredama koje je zadobio, uspeo je da pomaže drugim muškarcima 16 sati sve dok ga drugi doktor nije zaustavio.

Bio je nagrađen 1919. godine za herojstvo.