U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem razgovora sa prof. dr. Nebojšom Lalićem, direktorom Klinike za endokrinologiju i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije  i dekanom Medicinskog fakulteta ua Beogradu. 

 

 

Jesmo u poboljšanju, ali ne treba zaboraviti da smo to malo počeli da delimo po fijokama na bolest, na ekonomski razvoj, na socijalne događaje i to je sad kao sve isto – istakao je dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nebojša Lalić.

 

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić kaže da još nismo ozbiljno shvatili šta nam se dešava, da jesmo u poboljšanju kada je reč o epidemijskim brojevima, ali da i dalje imamo trocifren broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou. Napominje da vakcina nije lek, ali da je ona jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život.

Svi žudimo za onim normalnim životom kakav je bio i što vreme duže prolazi taj osećaj je mnogo jači. Ali, nismo osetili ovu epidemiju kao rat ili kao opsadno stanje. Jednostavno nismo hteli to da prihvatimo i priznamo. Nismo hteli to da priznamo u smislu prekida izolacije i ostalih stvari. Mi trenutno nemamo situaciju da možemo da se opustimo – naglašava Lalić.

– Jesmo u poboljšanju, ali ne treba zaboraviti da smo to malo počeli da delimo po fijokama na bolest, na ekonomski razvoj, na socijalne događaje i to je sad kao sve isto. Kao da ta epidemija nije bila prisutna i zaboravili smo na inicijalnu definiciju epidemije, a to je nula slučajeva mesec dana. Vidite koliko smo daleko od toga –  istakao je Lalić.

Ne bi, kaže, rekao da se mladi plaše vakcine, nego se sve to gleda kao neki nestvarni film u kome će sada neke najneverovatnije hipoteze da se ostvare.

– A zaboravljena je osnovni klasični smisao vakcine, da je vakcina jedan od najmoćnijih sredstava napravljenih u civilizaciji koji može da spasi život. Sa druge strane, moramo da priznamo da nismo kao društvo imali dovoljno snage da tu informaciju svima baš približimo – kazao je Lalić.

 

 

Studenti Medicinskog fakulteta imaju svest o vakcini

 

Napominje da je situacija na Medicinskom fakultetu dobra i da su se studenti odazvali vakcinaciji.

– Mi smo računali da imamo između 60 i 70 odsto kompletno vakcinisanih studenata četvrte i pete godine i da se bližimo tom procentu što se tiče nižih godina, što znači da oni imaju tu svest o vakcinaciji – rekao je Lalić.

Navodi da na Medicinskom fakultetu neće biti ekskurzija, a što se tiče okupljanja to je, kaže, širok pojam.

– Nisam video zaključke Kriznog štaba i čini mi se da se zadržala distanca i sve epidemiološke mere da bi se sprečili kontakti. Mislim da je to najvažnije, pa je i broj u funkciji toga – napominje Lalić.

Naglašava da je tu vakcina najvažnija.

– Treba biti potpuno iskren, vakcina nije lek za kovid, ona je samo ogromna pomoć da se kovid bolje prevaziđe. Vakcini treba dati prostora, omogućiti da radi tako što ćemo se pridržavati svih mera kao i pre vakcine. To zvuči obeshrabrujuće, monotono, suvo, možda nerealno, ali mi se nalazimo u jednom ratu i taj rat moramo dobiti – zaključio je Lalić.