U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisana, informišemo i edukujemo javnost putem o delta soju COVID-19 virusa i  razlog  zbog je novi delta soj izuzetno opasan. 

 

 

Delta soj ima višestruke mutacije koje mu daju prednost u odnosu na druge sojeve. Jedna od mutacija mu pomaže da se mnogo brže i lakše veže za naše ćelije i lakše prelazi sa ćelije na ćeliju. To doprinosi bržem zaražavanju (i do 60 odsto u odnosu na alfa soj) i širenju infekcije ovim sojem i potiskivnje drugih sojeva što delta soj čini opasnijim od bilo kog drugog koji se do sada pojavio u svetu.

Svuda gde se pojavio izazvao je pogoršanje epidemije“, navodi se u tekstu, uz citat Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) koji prati situaiju u 30 evopskih država i prema kom je opasnost od zaraze delta sojem „visoka do veoma visoka“ za delimično ili potpuno nevakcinisane zajednice. Delta varijanta mogla bi da predstavlja 90 odsto novih slučajeva u Evropskoj uniji do kraja avgusta, navodi ECDC.

Prenose se procene šefa kancelarije SZO za Evropu Hans Klugea, koji je upozorio da će do avgusta delta soj korona virusa postati dominantan u 53 evropske zemlje. „Tri uslova za novi talas pretrpanih bolnica i smrtnih slučajeva pre jeseni već postoje: novi sojevi, nedovoljno razumevanje značaja vakcinacije, pojačan društveni život“, naveo je Kluge, prenosi se u tekstu.

Podseća se da je na Zapadnom Balkanu delta soj najpre identifikovan u Hrvatskoj 28. juna, Makedoniji, potom na Kosovu 29. juna dva slučaja (dokazana u laboratoriji u Berlinu), zatim u Bosni i Hercegovini.

 

Sojevi koronavirusa od alfa do lambda

Svetska zdravstvena organizacija izmenila je način imenovanja sojeva koronavirusa:

  • Alfa – britanski soj;

  • Beta – južnoafrički soj;

  • Gama – brazilski soj;

  • Delta i delta plus – indijski sojevi.

 

Ove varijante spadaju u „zabrinjavajuće sojeve“, zaraznije su i teže se suzbijaju, a potiskuju druge varijante virusa.

Postoji još 7 sojeva obeleženih slovima grčkog alfabeta, koji se prate kao potencijalno opasni: Ipsilon, Zeta, Eta, Teta, Jota, Kapa i Lambda.

Prvog jula je iz Ministarstva zdravlja Srbije potvrđeno da su dve osobe u Srbiji zaražene delta sojem korona virusa. Radi se o mlađim osobama koje su doputovale iz Rusije i koje nisu vakcinisane, navodi se u tekstu.

 

Koliko štite vakcine?

Istraživanja su pokazala da je kompletna vakcinacija postojećim vakcinama efikasna, ali je ta efikasnost nešto manja nego kod ranijih varijanti sojeva, navodi se u tekstu.

Najviše podataka o delta soju korona virusa stiže iz Velike Britanije. Prema škotskoj studiji objavljenoj u časopisu „Lanset“ 23. juna, 90 odsto obolelih inficirano je delta varijantom koronavirusa, a označen je brojem sedam što znači da jedna inficirana osoba može da zarazi sedam drugih osoba.

Delta soj može da bude ozbiljna prepreka svim zemljama u borbi protiv koronavirusa i da dovede opet do novih ili ponovljenih restrikcija ukoliko vakcinacija zakaže. Definitivno imamo razlog za zabrinutost oko pojave delta soja u Srbiji s obzirom na jako slab odziv na vakcinaciju. Zato je i najvažniji zadatak da se vakciniše najveći mogući broj osoba kako u Srbiji tako i u svetu i to sa obe doze vakcine. To važi i za decu i omladinu od 12 do 18g, što su mnoge države već odobrile i to vakcinom proizvođača Fajzer-Bajontek. Pokazano je da dve doze ove vakcine od delta soja štite u 86 odsto slučajeva, dok Astra Zeneka u 60 odsto slučajeva. Što se tiče vakcine Sputnjik V koja nije odobrena u EU, zvaničnih podataka nema, ali se na sajtu Sputnik V navodi da ova vakcina štiti od delta soja čak u 90 odsto slučajeva“, navodi doktorka Plavišić.

 

Drugačiji simptomi

Simptomi oboljenja Kovid 19 uzrokovanim delta sojem razlikuju se, jer se tipični simptomi kao što je gubitak čula mirisa i ukusa ovde retko javljaju. Javlja se povišena temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u grlu, kijanje, curenje nosa, pa lakša klinička slika liči na običnu prehladu. Od ostalih prijavljenih simptoma izdvajaju se još i bolovi u mišićima, umor, zadihanost, mučnina, povraćanje, dijareja, zaključuje se u tekstu.