Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da delta soj korona virusa, koji je pre nekoliko dana potvrdjen i u Srbiji, „ima nešto blaže simptome“, ali da ga ne treba olako uzimati.

Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati“, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako juče u Nišu otkriven kod deteta koje je bilo pozitivno na korona virus, a nakon toga je smešteno na dečjoj klinici, „iako je u sasvim dobrom stanju“.

„Ovo je poruka svima mladima ako želite da idete na manifestacije i festivale najbolje je da se vakcinišete“, rekao je Tiodorović.

Kako je naveo „svi dostupni podaci potvrdjuju da sve vakcine koje se koriste štite od ovih sojeva“.

„Vakcina je izlaz“, kazao je Tiodorović i dodao da u poslednje vreme „imamo veliki pad u vakcinaciji“ protiv korona virusa, što je „vrlo pogrešno jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar“ kada nastupa sezona respiratornih infekcija.