U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost novom delta soju COVID-19 virusa, i pozivamo stanovništvo da se vakciniše i sačuva svoje zdravlje i izbegne komplikacije infekcijom virusa COVID-19. 

 

 

Nema razloga za paniku od dolaska delta soja korona virusa u Srbiju, ali su nastavak imunizacije i poštovanje postojećih mera i dalje ključni za obuzdavanje epidemije, izjavila je virusološkinja Tanja Jovanović, članica državnog Kriznog štaba za borbu protiv bolesti COVID-19.

Da je novi tip korona virusa registrovan u Srbiji Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. jula, što je donelo i pitanja koliko je zarazan, u kom obimu su vakcine delotvorne i da li bi odgovor na mutiranu varijantu COVID-a 19 trebalo da budu i oštrije mere.

Tanja Jovanović, koja je članica Nacionalnog tela za imunizaciju i profesorka beogradskog Medicinskog fakulteta, kaže za RSE da se delta tip brže prenosi i da je zarazniji od dosadašnjeg jer inficirana osoba može da prenese bolest na pet zdravih, dok je do sada taj odnos bio jedan na tri.

„Kod ovog soja klinička slika najčešće je kao u slučaju teške prehlade. U tom smislu razlikuje se od prethodne varijante, mada osobe koje su sklone infekciji mogu da razviju i teške forme kovida“, navela je Jovanović.

 

 

Više ugrožava mlade

Ona je naglasila da aktuelni izmenjeni tip korona virusa, koji je najpre registrovan u Indiji, više ugrožava mlađe ljude nego što je do sada bio slučaj. Jovanović kaže da su se prva dva pacijenta kod kojih je u Srbiji utvrđen delta soj nedavno vratila sa planinarenja u Rusiji, da se upravo radi o mlađim osobama, i da je imunizacija ključna za odbranu i od ove mutacije.

„Pacijenti koji su na lečenju u našim bolnicama, uključujući i pomenute turiste iz Srbije, nisu bili vakcinisani. Već duži vremenski period 99 odsto hospitalizovanih zbog korona virusa nije bilo imunizovano“

Delta varijanta korona virusa preuzela je primat u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji gde su skoro svi pozitivni testovi pokazali upravo njeno prisustvo.

Još početkom juna zvaničnici Ministarstva zdravlja u Londonu, kako je preneo BBC, saopštili su da je nova mutacija 40 odsto prenosivija ali i da je protiv nje sasvim dobra zaštita dve doze antikovid vakcine.

Njujorški Blumberg (Bloomberg) prošle sedmice izneo je podatak da je u Italiji i Irskoj petina novoregistrovanih slučajeva infekcija delta sojem, da je u Lisabonu u Portugalu čak 70 odsto, dok je 15 odsto novih slučajeva u Nemačkoj od sredine prošlog meseca gotovo udvostručeno.

 

Obavezne maske u zatvorenom

Virusološkinja Tanja Jovanović upozorava da je i dalje najvažnije nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

„Vidi se da smo se opustili, pa čak i u gradskom prevozu, prodavnicama i tržnim centrima retko koga možete da vidite da nosi masku“, dodaje Jovanović.

Ona navodi da je najbolja zaštita od korona virusa, pa i od delta soja, vakcinacija.

„Kod vakcina kao što su Astrazeneka i Sputnjik V efikasnost protiv infekcije veća je od 60 odsto, a protiv oboljenja od 80 odsto. Fajzer i Moderna protiv infekcije su efikasne do 95 odsto, a protiv oboljenja 80 odsto“, kaže Tanja Jovanović.