Osobe koje su se pridržavale ishrane bez mesa imale su 73 odsto niže šanse da dožive „umereno do teški“ oblik covid 19, u poređenju sa onima koji jedu hranu životinjskog porekla.

 

Prema novom velikom istraživanju, veganska, bezmesna ishrana i ishrana bez namirnica životinjskog porekla, mogla bi da smanji težinu infekcije covid 19. Studija objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health istraživala je vezu između bolesti i različitih prehrambenih obrazaca. Pratila je više od 2.3000 zdravstvenih radnika, iz 6 zemalja sa „značajnom izloženošću“ infekciji covid 19.

 

Kad se ne jede meso – lakši je oblik bolesti

Od učesnika je zatraženo da popune onlajn anketu koja traje više od dva meseca – pružajući informacije o demografskim karakteristikama, informacijama o ishrani i ishodima covid 19. Od 568 pozitivnih slučajeva – 138 ispitanika prijavilo je umerenu do tešku težinu covid 19 zaraze, 30 osoba imalo je vrlo blagu do blagu težinu infekcije. Anketa je pokazala da su učesnici koji su se pridržavali veganske ishrane, one koja ne podrazumeva konzumaciju mesa, imali 73 odsto, odnosno 59 procenata niže šanse da dobiju umeren ili ozbiljan oblik covid 19 infekcije. Međutim, oni čija se ishrana zasnivala na namirnicama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina, imali su veće šanse da njihova težina bolesti postane umerena ili se pretvori u težak oblik infekcije. 

 

Može li se veganska ishrana boriti protiv covid 19?

Iako se kaže da je ovo prva zvanična studija koja povezuje težinu covid 19 sa ishranom, stručnjaci su od početka pandemije mnogo više preporučivali biljnu ishranu. Veganska dobrotvorna organizacija Viva navodi da su stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, gojaznost, dijabetes i rak „glavni osnovni uzroci zbog kojih je verovatnije da će „covid 19 rezultirati teškom, po život opasnoj bolesti“. S obziromna to da biljna ishrana može da pomogne ljudima da smršaju, promene pravac u kojem se kreće dijabetes, smanje krvni pritisak i holesterol – sveukupno smanjujući rizik od teškog oblika covid 19.

 

Gojaznost povećava rizik od ozbiljne bolesti za 6 do 7 puta

Poznati medicinski stručnjak dr Greger takođe je izneo sličnu tvrdnju.

– Jedan od razloga zašto SAD sada ima najveći broj smrtnih slučajeva, u poređenju sa bilo kojom drugom zemljom na svetu, je upravo zbog postojećih uslova. Gojaznost, dijabetes T2, bolesti srca, hipertenzija … Svako od ovih stanja ne može se samo sprečiti i zaustaviti, već poništiti dovoljno zdravom biljnom ishranom. Gojaznost povećava rizik od teškog toka covid 19 za 6 do 7 puta. I to važi za indeks telesne mase BMI veći od 28. A to čak nije ni gojazno, to je samo prekomerna težina – naglasio je dr Greger.