U cilju ostvarivanja javog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o stavu SZO o nastavku pandemije virusa COVID-19.

 

Globalno iskorenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je u nedelju posebni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid-19. On je dodao da „virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante”

“Čovečanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprečavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti”, izjavio je lekar Dejvid Nabaro za britanski kanal Sky News.

“Iskorenjivanje trenutno nije razuman cilj za svet”, istakao je.

Dodao je da se proučavaju izveštaji o nepalskoj varijanti koronavirusa.

“Svaki put kada naglo izbije, podstakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće.”

Nabaro je rekao da će to biti “obrazac u budućnosti” i dodao da “virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante”.

Mnogi posmatrači upozoravaju na nejednak pristup vakcinama u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produžava pandemiju koronavirusa koja je dosad pokosila više od 3,5 miliona ljudi u svetu.

Čelnici SZO, Svetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke nedavno su pozvali svetske čelnike da preuzmu “novu obavezu” i zauzmu se za pravedniju raspodelu vakcina za kovid-19 na planeti kako bi pandemija bila suzbijena.