Mešanje različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa verovatno je sigurno i efikasno, ali se još prikupljaju podaci kako bi se to i potvrdilo, izjavili su stručnjaci s britanskog Univerziteta Oksford.

„Vakcine protiv kovida-19 čija je upotreba odobrena u svetu napravljene su tako da pokrenu imuni sistem da stvori antitela u borbi protiv koronavirusa, ali se načini na koji to čine razlikuju“, rekla je doktorka Kejt O’Brajen, direktorka odeljenja za vakcine Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naučnici sa Oksforda su testirali kombinacije vakcina koje se daju u dve doze kao što su Astrazeneka, Moderna, Novavaks i Fajzer.

Do sada dobijeni podaci pokazuju da je vakcinacija prvo Astrazenekom pa Fajzer vakcinom sigurna i efikasna. Takođe, od ove kombinacije postoji malo veća mogućnost da se pojave neželjeni efekti kao što su svrab i groznica.

Po oceni virusologa, razlog tome može biti što mešanje različitih vrsta vakcina prouzrokuje jači odgovor imunog sistema.

U nekim zemljama, zdravstveni zvaničnici već predlažu mešanje vakcina u određenim situacijama.

Nakon što je utvrđeno da vakcina Astrazeneka u retkim slučajevima utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, mnoge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Francuska i Španija, su preporučile ljudima koji su primili prvu dozu Astrazeneka vakcine, da za drugu dozu izaberu Fajzer ili Modernu.