U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o razvijanju doživotnog imuniteta uz pomoć Fajzer i Modena vakcina. 

 

 

Vakcine Fajzer i Moderna mogle bi da osiguraju imunitet na koronavirus koji će trajati godinama, a možda i doživotno, navodi se u objavljenoj studiji.

Naučnici smatraju da većini osoba koje su primile neku od mRNA vakcina neće trebati treća doza, ali pod uslovom da kod novih sojeva ne dođe do značajnijih mutacija.

„Rezultati studije nam pokazuju koliko je dugotrajan imunitet stečen vakcinisanjem“, rekao je za Njujork tajms imunolog sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu Ali Elebedi, koji je vodio istraživanje, prenosi Index.Studija, koja je objavljena u časopisu Nature, nije se bavila vakcinom Džonson i Džonson, ali Elebedi očekuje da će imunitet nakon te vakcine ipak biti slabiji od onog koji pružaju mRNA vakcine Fajzer i Moderna.

Prošlog meseca su Elebedi i njegove kolege izvestili da su se ćelije koje prepoznaju virus zadržale u koštanoj srži najmanje osam meseci nakon infekcije koronavirusom. Drugi tim istraživača je istovremeno otkrio da memorijski limfociti B nastavljaju da sazrevaju i jačaju najmanje godinu dana nakon infekcije.Ta otkrića sugerišu da bi imunitet mogao trajati godinama, a možda i celi život kod ljudi koji su bili zaraženi, a kasnije su vakcinisani. Naučnici, međutim, još nisu sigurni da je ista situacija moguća i kod osoba koje su imunitet stekle samo vakcinacijom.