U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javost o novim maskama koje mogu da ukazuju na to da li je osoba koja je nosi zaražena COVID-19 virusom. 

 

 

Inženjeri MIT i Univerziteta Harvard razvili su zaštitnu masku, pomoću koje se za 90 minuta može ustanoviti da li je onaj ko je nosi zaražen koronavirusom, saopštio je Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT).

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa.

Smešteni su s unutrašnje strane maske i mogu da otkriju virusne čestice u dahu, a dizajnirani su tako da korisnik može da ih aktivira kada bude spreman za sprovođenje testa.Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutrašnjoj strani maske.Razvoj senzora kakvi se koriste u novoj maski počeo je pre nekoliko godina. Pre su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

„Ovaj test je osetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu na kovid-19“, rekao je istraživač Harvarda Piter Ngujen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se saradnji sa kompanijama na daljem razvoju senzora.„Nadamo se da bi ova platforma mogla da podstakne novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje“, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i nauka na MIT Džejms Kolins.