Imunološkinja iz Srbije koja radi na Džener institutu za razvoj inovativnih vakcina na Oksfordu Marija Zarić izjavila je u Danu uživo da je istraživanje pokazalo da je delta soj koronavirusa dosta zarazniji i opasniji od ostalih, kao i da je zbog toga veoma važno da se vakciniše što veći broj građana sa obe doze vakcine. Zarić je istakla da je u Velikoj Britaniji zabeleženo povećanje broja zaraženih osoba koronavirusom, ali da to povećanje nije uticalo na broj hospitalizovanih osoba.

 

 

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je delta varijanta koronavirusa otkrivena u Srbiji kod dva naša čoveka koji su se nedavno vratili iz inostranstva. Oba pacijenta su mlađe osobe i trenutno su u stabilnom opštem stanju, navelo je resorno ministarstvo u obaveštenju građanima. Oni nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Takođe, šef evropskog ogranka SZO Hans Kluge upozorio je na „novi talas u evropskoj regiji ukoliko građani ne budu disciplinovani“, ukazujući da brzinu širenja delta varijante kovid-19, ali i povećanje u broju putovanja i ukidanja restriktivnih mera.

 

Podaci ukazuju da su 98 odsto preminulih i 97 odsto primljenih u bolnice iz grupe nevakcinisanih

Zbog svega ovoga, naglašava da je veoma važno primanje obe doze vakcine.

Na pitanje koje su konkretno vakcine bolje za upotrebu protiv ovog soja, odgovara: „Nisam sigurna za sve vakcine, istraživanje koje je rađeno ovde je rađeno za vakcine koje se daju u Velikoj Britaniji, a to su Astrazeneka i Fajzer, tako da nisam sigurna za druge vakcine koje se daju u Srbiji“.

Zarić podvlači da delta soj može da bude ozbiljna prepreka svim zemljama u borbi protiv koronavirusa i da dovede opet do nekih restrikcija.

„Opasnost može da bude naročito za nevakcinisano stanovništvo i ovde raniji podaci ukazuju da preko 98 odsto smrtnih slučajeva i 97 odsto pacijenata primljenih u bolnice su iz grupe ljudi koji nisu bili vakcinisani. Definitivno imamo razlog za zabrinutost oko deltasoja, naročito za nevakcinisane zajednice. Zato je i najvažnija stvar da se svi vakcinišu ukoliko su u mogućnosti“, napomenula je Zarić.

Ona je navela da je u Britaniji primetno svakodnevno povećanje broja novozaraženih, ali da se to ne odražava na broj hospitalizovanih pacijenata.

„Mislim da je to zbog toga što najviše oboljevaju mladi i nevakcinisani ljudi, koji imaju manju šansu da razviju teži obik kovida 19 i to bi moglo da objasni zašto širenje deltasoja nije uzrokovalo veliki talas zaražavanja, ali da je uticalo na planirano ukidanje određenih epidemioloških mera“, rekla je gošća N1.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, ona ocenjuje da što se tiče Fajzera i Astrazeneke, ona neće biti potrebna, „ako se zaustavi na ovim sojevima“.