U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost putem video zapisa prilikom gostovanja mr Radivoja Mračevića – predsednika Udruženja protiv dijabetesa grada Novog Sada i predsednika Saveza Društav Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti na Novosadskoj TV dana 17.03.2021. godine na temu „Saveti osobama sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2  kako živeti sa dijabetesom za vreme pandemije COVID-19“ 

 

  • Dijabetes je postao pandemija u čitavom svetu i pored virusa COVID-19. U Gradu Novom Sadu obolelo je 100.000 osoba sa dijabetesom, u Republici Srbiji između 950.000 i 1.000.000 osoba, u Evropi 35.000.000 osoba a u čitavom svetu 450.000.000 osoba.

 

  • Osobe sa dijabetesom za vreme pandemije COVID-19 su 4-5 puta u većem riziku da se zaraze virusom COVID-19 nego ostale populacije stanovništva iz razloga što je njima imunitet oslabljen zbog same bolesti koju nose sa sobom, posebno osobe koje nemaju regulisan nivo glukoze u krvi ili imaju neke od dijabetesnih komplikacija.

 

  • Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije na današnji dan  17.03.2021. godine od virusa COVDI-19 obolelo je 120.164.106 osoba, a na današnji dan preminulo je 2.660.442.

 

  • Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne dijabetološke federacije od svih preminulih od virusa COVID-19 u svetu, 80% su osobe sa dijabetesom, ali su to pretežno osobe sa dijabetesom koje su imale neregulisan nivo glukoze u krvi i blage dijabetesne komplikacije.

 

  • Ukoliko osobe sa dijabetesom osete malaksalost, znojenje, suvi kašalj, crvenilo očiju, povišenu temperaturu, nagle odstupanja nivoa glukoze u krvi, potrebno je hitno pozvati matičnog lekara i COVID centar.

 

  • Osobe sa dijabetesom ukoliko se zaraze virusom COVID-19 direktno idu na hospitalizaciju i obično završe sa fatalnim ishodima, odnosno smrtnim ishodima, za razliku od ostalih populacija.

 

  • Osobe sa dijabetesom samim saznanjem da su najrizičnija populacija od virusa COVID-19 savetujemo ih da moraju imati aprat za merenje glikoze u krvi, trake, lancete, higijenske vate, higijenski alkohol, higijenske maske, higijenske rukavice, aprat za merenje krvnog pritiska, toplomer, osobe koje su na insulinskoj terapiji rezerve insulina. Za njih se preporučuje da svakodnevno mere telesnu temperaturu, nivo glukoze u krvi, krvni pritisak, da uvek moraju pored sebe imati broj telefona matičnog lekara i telefone najbližeg COVID centra i da u toku dana popiju najmanje po 1,5 L tečnosti ili čajeva. Da što češće razvetravaju prostorijeu kojima borave, da u kućnim uslovima rade blage vežbe fizičkih aktivnosti, da vode računa o higijeni i dezinfekciji prostora i okruženja, da poštuju socijalnu distancu od 2m, da koriste zaštitne maske i rukavice prilikom napuštanja prostora u kome žive, da prošetaju u čisto okruženje, prirodu, gde je vazduh čist ,da koriste jelovnik namenjen osobama sa dijabetesom i to 5-6 obroka dnevno, da izbegavaju gojaznost koja je okidač za pojavu COVID-19 virusa.

 

  • Veliki broj osoba koji nisu imali dijabetes, a zarazili su se virsom COVID-19 i savladali infekciju, 80% njih dobije pravi dijabetes tipa 2, koji je neizlečiv do kraja života.

 

  • Osobe sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2 su u prioritetnoj populaciji za primanje određne vrste vakcine, bez obzira da li dijabetesne komplikacije ili ne. Prilikom primanja vakcine postoje blage „nus pojave“ ( blagi bol u predelu ramena, malaksalost i znojenje, blaga povišena temperatura što je posledica da vakcina deluje na imunološki sistem – ta pojava traje najviše dva dana i zato se preporučuje da se odmah posle primanja vakcine konzumira 1,5 L tečnosti ili čaja u toku dana, a nastavlja se redovna insulina ili oralna terapija koju je korisnik primao pre vakcine).