mr Radivoj Mračević predsednik Udruženja protiv dijabetesa Grada Novog Sada u razgovoru sa prof. dr. Vladimirom Jorgom koji je univerzitetski profesor, doktor sportske medicine, pionir i osnivač Jugoslovenskog karatea. Nosilac je crnog pojasa ( Šiman 9. dan). Redovni je profesor higijene i medicinske ekologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je vrhunski sportista i šampion Jugoslavije u karate-u, a prvi put je postao Univerzitetski šampion, kao student medicine 1963. godine. Prvi je instruktor Karate-a u SFR Jugoslaviji. 

Vrhunski sportista ostaje do 1975 godine. Kasnije kao trener Jugoslovenske karate reprezentacije, sudija, i profesor na Univerzitetu u Beogradu, dekan na Međunarodnom fakultetu za sport pri Evropskom centru za mir i razvoj, Šef katedre za sportsku medicinu, dao je svoj veliki doprinos da se tradicionalne vrednosti karate-a popularizuju u Jugoslaviji i širom sveta.  

U ovoj oblasti uradio je i objavio u domaćim i međunarodno stručno medicinskim i sportskim časopisima preko 170 naučnih radova. Takođe je objavio 12 priručnika i knjiga iz oblasti karate-a.

Citiramo reči iz video zapisa prof. dr. Vladimira Jorge:

“ PREPORUČUJEM SVIM OSOBAMA SA DIJABETESOM DA SE SVAKODNEVNO BAVE FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU,  A POSEBNO DA SE AKTIVNO UKLJUČE U SPORTSKE KLUBOVE KAO ŠTO JE KARATE, JER JE KARATE PRAVI LEK ZA OSOBE SA DIJABETESOM. U SVOJIM KLUBOVIMA IMAO SAM VIŠE OD 50 OSOBA SA DIJABETESOM SVIH POPULACIJA I NIKO OD NJIH NIJE IMAO NI JEDNU DIJABETESNU KOMPLIKACIJU, SVI SU DOŽIVELI DUBOKU STAROST. “