U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisnja, informišemo i edukujemo javnost o namirnicama bogatim vitaminom D.

 

Tema nedostatka vitamina D veoma je važna u novim istraživanjima. Procenjuje se da skoro milijardu ljudi na planeti ima nedostatak vitamina D. Kako je ovaj vitamin veoma vażan za održavanje balansa i ravnoteže u organizmu, trebalo bi redovno kontrolisati njegov nivo u krvi.
Vitamin D je važan saveznik u metaboličkim funkcijama i hormonima (serotonin) pa je utvrđeno da nedostatak može izazvati depresivno raspoloženje. Sve češći problem današnjice je i dijabetes.Vitamin D pomaže u regulisanju insulina i olakšavanju preddijabetnih i dijabetesnih stanja.

Preporuka je konzumiranje namirnica bogatim vitaminom D kako ne bi došlo do njegovog nedostatka u organizmu. Namirnice bogate vitaminom D su riba i mlečni proizvodi, kao i goveđa jetra, sojino mleko, bademovo mleko, jaja, jegulja, riblje ulje…

Kako bismo najbolje iskoristili ovaj vitamin potrebno je da ga kombinujemo sa magnezijumom i kalcijumom. Za uzrast do 70 godina potreban je dnevni unos od 600 IU, 70+ godina – potrebno je 800 IU vitamin D dnevno. Konsultacije sa doktorom su obavezne kako bi se uskladile i količine unosa vitamina D kroz namirnice i suplemente. Riblje ulje, posebno ulje bakalara je veoma bogato vitaminom D pa je poželjno uvrstiti ga u ishranu. Ostale namirnice koje treba konzumirati su i šampinjoni, kozji sir, ceđena narandža, punomasni jogurt, punomasno mleko, cerealije, žumance, losos tunjevina, ulje jetre bakalara.