U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o povišenom krvnom pritisku intervjuom sa dr Sašom Rasporovićem.

 

 

Hipertenzija se retko javlja sa određenim simptomima, najčešće su to uopšteni problemi sa zdravljem kao što su glavobolja, zujanje u ušima, stezanje u grudima, osećaj crvenila.
U praksi je česta situacija da osoba duže vreme ima povišen krvni pritisak, a da to ne primećuje jer nema redovne kontrole. Neophodno je meriti visinu krvnog pritiska makar jednom godišnje, a postoje brojne prilike za to, kada idete kod lekara nekim povodom, u apoteci imate mogućnost besplatne provere ili kod prijatelja, navodi doktor Srđan Raspopović.

 ,,Imamo situaciju kada nam dođe pacijent koji se žali da mu nije dobro, mi izmerimo pritisak koji je dvesta sa sto. Nakon što normalizujemo vrednosti, pacijent se loše oseća. Razlog tome je što godinama ima povišen krvni pritisak na koji se organizam navikao i sada normalne vrednosti predstavljaju tegobu. Nakon normalizacije pritiska i propisane terapije, pacijenti ne nastavljaju lečenje prema instrukcijama pri čemu problem nastavlja da se razvija. Uobičajene i normalne vrednosti su stodvadeset sa osamdeset, vrednosti stotrideset i stočetrdeset se smatraju graničnim vrednostima ili prehipertenzijom. U tom slučaju se ne pribegava medikamentoznoj terapiji, ali postoji preporuka za promenu životnih navika,, naglašava Raspopović
Najvažnija i osnovna stvar je prevencija kod svih, naročito kod onih koji pripadaju rizičnoj grupi. Ako je u porodici neko oboleo od kardiovaskularnih bolesti, zatim osobe obolele od dijabetesa, gojazni i oni koji žive nezdravim načinom života.