U cilju ostvarivanja javnog interesa oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o neuropatiji kod osoba sa dijabetesom i kako je prepoznati.

 

Dijabetes može prouzrokovati oštećenje nerava, koje ukoliko se ne leči zahvata ceo oganizam. Dijabetička neuropatija predstavlja najčešću komplikaciju dijabetesa. Dovodi do oštećenja perifernog nervnog sistema koje zavisi od dužine trajanja osnovne bolesti, nivoa šećera u krvi. Oboljevaju išijadični živci, njihovi ogranci inervišu nogekao i nervi ruke.

Dijabetes može prouzrokovati oštećenje nerava, koje ukoliko se ne leči zahvata ceo oganizam. Dijabetička neuropatija predstavlja najčešću komplikaciju dijabetesa. Dovodi do oštećenja perifernog nervnog sistema koje zavisi od dužine trajanja osnovne bolesti, nivoa šećera u krvi. Oboljevaju išijadični živci, njihovi ogranci inervišu noge kao i nervi ruke.

Dijabetička neuropatija se javlja kod osoba koje više od 25 godina imaju dijabetes, loše kontrolisan nivo šećera u krvi, gojaznost, holesterol. Simptomi na koje morate obratiti pažnju jesu promene vida, kao što je dupli vid, problemi privikavanja na promenu svetlosti, bol iza jednog oka, paraliza jedne strane lica, problemi sa sluhom. Istraživanja pokazuju da 70 odsto osoba obolelih od dijabetesa ima neki oblik neuropatije. Mogu se javiti utrnulost ruke, oštar bol i grčevi u nogama, poremećaj ravnoteže. Najbitnije kod neuropatije je da se spreči njen razvoj, a to znači da glikoregulacija mora biti dobra. Lekovi koji ublažuju bol su antidepresivi, antiepileptici, opoidni analgetici.