U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o insuinskoj rezistenciji – preddijabetesnom stanju.

 

 

Insulinska rezistencija je poremećaj metabolizma u kom ćelije ne prepoznaju insulin. Takva situacija vodi do nemogućnosti ostvarivanja biološke funkcije insulina. Insulin je zadužen za preusmeravanje šećera u ćelije i obezbedjivanje potrebne energije.

Kako ćelije ne prepoznaju insulin, dolazi do povećanja šećera u krvi.
Porast nivoa glukoze pojačava i lučenje insulina. Takvo stanje je dvostruko nepovoljno po organizam i stvara se začarani krug. Višak insulina ima štetno dejstvo na zidove krvnih sudova pa dolazi do smanjivanja dobrog holesterola i porasta triglicerida. Kao posledica ovog procesa javlja se masna jetra, ateroskleroza i niz kardiovaskularnih bolesti.
Uzroci nastanka insulinske rezistencije su: genetski faktor, stres, gojaznost, trudnoća..

Insulinska rezistencija ponekad prethodi dijabetes tipu 2. Razlog je u tome što pankreas proizvodi velike količine insulina kako bi ipak uticao na ćelije. Nivo glukoze u krvi neko vreme  uspeva da ostane u granicama normale. Međutim, pošto se radi o opterećivanju funkcije pankreasa, u jednom trenutku dolazi do nemogućnosti održavanja ovakovog stanja. Tada dolazi do porasta nivoa glukoze u krvi i razvoja dijabetesa tipa 2.