U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o situacijama hipoglikemija kod beba. 

 

 

Pri rođenju deteta vadi se krv iz pete zbog rutinske kontrole nivoa šećera u krvi. Od fizičkih promena koje se mogu dovesti u vezu sa niskim nivoom šećera u krvi obično su: drhtavica, modra boja kože, opušten tonus mišića, letargičnost , odbijanje hrane ili teško hranjenje, problemi sa disanjem i druge. Svaka beba može da izražava različite simptome, a neki od navedenih simpotoma mogu značiti i druga zdravstvena stanja. Ukoliko primetite neke simptome, preporučujemo da se obratite bebinom lekaru. U zavisnosti od uzrasta i težine bebinog stanja, doktor će primeniti odgovarajuću terapiju koja podrazumeva brzo delujući izvor glukoze.

Ne postoji opšte pravilo prevencije. Ukoliko beba nosi faktore rizika od pojave hipoglikemije, kod ovih beba se posebna pažnja obraća na rane simptome kako bi se pružila terapija što pre. Trudnice sa dijabetesom bi trebalo redovno da uzimaju terapiju i održavaju normalan nivo šećera kako bi smanjile rizik od pojave hipoglikemije kod bebe.