U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o otkriću 6 gena koji su odgovorni za nastanak dijabetesa. 

 

 

Američki i evropski naučnici pronašli su još šest gena koji čine osobe osetljivim za dobijanje dijabetesa tipa 2. Nijedan od novopronađenih gena nije bio do sada na spisku potencijalnih uzročnika dijabetesa. Osobe koje naslede sve gene i njihove mutacije, imaju tri puta veću opasnost da dobiju dijabetes.

Ukupno je identifikovano 16 gena, koji utiču na biološke promene nivoa glukoze u krvi.

Dijabetes tipa 2 je češći oblik dijabetesa. Rizični faktori za dobijanje te bolesti su prekomerna telesna težina, hipertenzija i fizička neaktivnost.

 Naučnici su naveli da su geni – CD123-CAMK1D, TSPAN8-LGR5, THADA, ADAMTS9 i NOTĆ2, umešani u proizvodnju ćelija koje proizvode insulin u pankreasu.

Diabetes je oboljenje tokom kojeg je nivo glukoze u krvi povećan ili smanjen zbog poremećenog rada pankresa. Ukoliko se ne leči tabletama ili injekcijama insulina, dijabetes ugrožava krvne sudove, što u nekim slučajevima dovodi do amputacija ekstremiteta, moždanog i srčanog udara i može da ugrozi rad bubrega, kao i vid.