U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o povećanju rizika od ozbiljnih komplikacija COVID-19 virusa usled visokog nivoa šećera u krvi. 

 

 

Najnovije istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu „Annals of Medicine“, pokazuje da pacijenti sa covid 19 i sa abnormalno visokim šećerom u krvi imaju povećan rizik od ozbiljnih bolesti i smrti, čak i ako nemaju dijabetes. Studija je obuhvatila više od 11.300 nekritički bolesnih odraslih osoba sa covid 19, koji su bili hospitalizovani u Španiji između marta i kraja maja 2020. Od ukupnog broja, 19 odsto njih prethodno je imalo dijagnozu dijabetesa. Prema izveštaju istraživača, svaki peti pacijent umro je u bolnici.

 

Dvostruko veći rizik

U poređenju sa osobama sa normalnim nivoom šećera u krvi, pacijenti sa abnormalno visokim nivoom imali su više nego dvostruko veću verovatnoću da umru od covid 19 (oko 41 odsto naspram 16 procenata). Rezultati istraživanja pokazali su da je vrlo verovatno da će biti primljeni na intenzivnu negu i mnogo verovatnije je da će im trebati respirator. Prema stručnom izveštaju, nije bilo razlika u stopama smrtnosti između pacijenata sa dijabetesom i osoba koje nisu imale ovu dijagnozu, ali su imale veoma visok nivo šećera u krvi.

 

Hiperglikemija povezana sa većim rizikom od smrti

Ova studija je do danas najveća te vrste i autori ističu da je povišen šećer u krvi (hiperglikemija) povezan sa većim rizikom od smrti kod pacijenata sa covid 19, nezavisno od dijabetesa. Istraživači su primetili da većini pacijenata u studiji nije proveravan prosečan nivo šećera u krvi tokom određenog vremenskog perioda, što znači da su neki od njih, za koje se verovalo da nisu dijabetičari, možda imali tu bolest.

–Skrining za hiperglikemiju kod pacijenata bez dijabetesa i rani tretman treba da budu obavezni u lečenju pacijenata hospitalizovanih sa covid 19  – naglasio je koordinator studije dr Francisco Javier Carrasco-Sanchez, lekar interne medicine španske Univerzitetske bolnice Juan Ramon Jimenez u Huelvi. Prijemnu hiperglikemiju, kakao je istakao,  ne treba zanemariti, već je otkriti i na odgovarajući način lečiti kako bi se poboljšali ishodi pacijenata sa covid 19  sa i bez dijabetesa.