U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o simptomu COVID-19 koje je sve češći kod pacijenata. 

 

 

Lista simptoma i posledica covid 19 stalno raste. Osim covid prstiju koji su pre nekoliko meseci bili neobičan simptom covid 19, sada lekari primećuju i još jednu, sve češću manifestaciju bolesti. Britanski lekari koji prate covid 19,  simptome i posledice ove bolesti identifikovali su „covid jezik“ kao simptom bolesti. Profesor Tim Spektor želeo je da upozori na bolne i neprijatne nuspojave covid 19 pa je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi novi neželjeni efekat virusa.

 

Kovid jezik i čirevi

 

Profesor Spektor, epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu (KCL), koji je na čelu studije Covid Simptom Studi App, rekao je da čireve na ustima prijavljuju i sami oboleli.

– Svaka peta osoba sa covid 19 i dalje ima ređe simptome kojih nema na zvaničnoj listi simptoma. Vidim sve više kovid jezika i čudnih čireva u ustima  – napisao je na Tviteru.Gabrijel Skali, lekar za javno zdravlje i predsednik epidemiologije i javnog zdravlja u Kraljevskom medicinskom društvu, rekao je da su navedeni simptomi u ustima povezuju sa covid 19. On je istakao da je SARS-CoV-2  problematičan virus za lečenje, jer izaziva posledice u većini telesnih sistema.

 

 

Otok jezika i promena boje

Određene bolesti koje utiču na imuni sistem mogu da se manifestuju na jeziku, uključujući herpes. Promene na jeziku, uključujući bol, promenu boje, oticanje ili neobičnu teksturu, ponekad su rezultat osnovne bolesti. Ali, to može, takođe, da bude i rezultat loše oralne higijene, pušenja ili nezdrave ishrane.

Profesor Spektor upozorio je svoje sledbenike na društvenim mrežama da ukoliko imaju čudne simptome ili čak samo glavobolju i umor, ostanu kod kuće.