U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o imunitetu na COVID-19 viurs, antitelima i T ćelijama. 

 

Naučnici Kraljevskog koledža u Londonu pratili su pacijente izlečene od kovida-19 od marta do juna. Nekoliko nedelja nakon preležane bolesti njihova krv bila je puna antitela, ali bi ona uglavnom nestajala između drugog i trećeg meseca. To znači da je kolektivni imunitet nemoguća misija i, što je još gore, da bi buduća vakcina koju primimo štitila samo kratak period. Ukratko, studija je dočarala svet u kome pandemija nikada ne nestaje.

Кada se naša tela suprotstave infekciji, želimo da naš imuni sistem zapamti kako ju je pobedio, da bi to mogao da ponovi. Otkriveno je da se broj određenih aktivnih antitela, nazvanih „neutralizirajuća antitela“, značajno smanjio između testova, posebno kod pacijenata sa blagim ili nikakvim simptomima. Nivo antitela je jedan od posrednika u memoriji imunog sistema. Ako brzo padnu, to može da znači da naš imuni sistem ne može da zapamti kako da se reši kovida-19 duže od nekoliko meseci.Najpre, ljudski imuni sistem je kompleksan i misteriozan, a studija je proučavala samo jedan njegov deo. Кada novi patogen uđe u telo, naš adaptivni imuni sistem poziva tim B ćelija, koji proizvode antitela, ali i T ćelije.Antitela su zadužena da presreću i vezuju se za molekule virusa, a T ćelije, poput ubica, traže i uništavaju zaražene ćelije.