U cilju ostvarivanja  javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost o dijagnostici dijabetesa kod dece za vreme pandemije. 
Dijabetes je daleko najčešća zakasnela pedijatrijska pojava u hitnoj pedijatrijskoj službi u toku pandemije (prema rezultatu upitnika, blizu 2.500 pedijatara u Ujedinjenom Kraljevstvu Engleske i Irske (UK).
Nađeno je devet smrtnih ishoda u kojima je zakasneli dolazak bio označen kao doprinoseći faktor, najčešće zbog sepse i maligniteta,
U poređenju, u toku jednog perioda od 2 nedelje sprovođenja upitnika, utvrđena su tri slučaja smrti direktno zbog kovida, prema izjavi starijeg autora studije Shamez Ladhani, predsednika Britanske Pedijatrijske Jedinice (BPSU), Royal College of Pedijatrics and Child Health (Pedijatrijskog koledža Pedijatrijskog i Dečijeg Zdravlja), London, UK.
„Neželjene posledice COVID-19 su daleko veće u dece, nego sama  bolest. Način pomoću koga pokušavamo da to sprečimo je uzrok veče štete nego sama bolest“ požalio se on.
Jedna trećina starijih pedijatrijskih specijalista u Engleskoj koji su odgovorili u upitniku saopštili su zakašnjenje pedijatrijske kontrole kod dece za koje bi normalno trebalo očekivati da budu mnogo ranije pregledana. Posle dijabetesa, najčešće saopštene  dijagnoze su bile sepsa i pitanja iz dečije zastite. Karcinom se takođe značajno predstavio.