U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost u kojoj meri je  fizička aktivnost delotvorna i lekovita  kod osoba sa dijabetesom. Pripremili smo 11 saveta kako započeti i organizovati ovaj proces :
1. Napišite spisak aktivnosti koje vas zanimaju. Za to postoji puno opcija i nije potrebno ići u teretanu i podići šipku. Razmislite koje biste fizičke vežbe želeli raditi ili koje ste pre voleli? Ples, hodanje, biciklizam, joga, plivanje, jogging – ovo nije potpuni popis fizičkih aktivnosti koje se mogu izvesti sa dijabetesom . Možete odabrati bilo koju vrstu aktivnosti zbog koje vam srce brže kuca.
2. Nabavite odobrenje svog lekara. Recite svom lekaru o vežbama koje nameravate da radite. Možda će vam lekar naložiti određena ograničenja na osnovu vašeg zdravstvenog stanja ili će vam propisati niz testova za proveru vašeg zdravlja. Doktor će dati potrebne preporuke o organizaciji ishrane i lekova.
3. Proverite šećer u krvi pre fitičke aktivnosti. Ako se nameravate baviti fizičkom aktivnošću, izmerite šećer u krvi pre, za vreme i nakon vežbanja. Tada ćete znati kada morate ugristi i ne dopustiti hipoglikemiju.
4. Imajte brze ugljenhidrate pri ruci. Vežba može u velikoj meri sniziti šećer u krvi. nateraju telo da troši mnogo energije. Stoga osobe sa dijabetesom uvek trebaju imati u blizini brze ugljenhidrate  – tablete glukoze, banane, piće ugljikohidrate ili sok. Oni će pomoći povećanju šećera ako padne tokom vežbanja.
5. Počnite postepeno. Ako se dugo niste bavili sportom, počnite s 10-minutnim časovima, postepeno povećavajući njihov intenzitet na 30 minuta dnevno.
6. Vežbajte najmanje 2 puta nedeljno. Ovo može poboljšati kontrolu šećera u krvi. Možete se baviti bodybuildingom, bučicama i vežbama, a možete vežbati i sa sopstvenom telesnom težinom, radeći push-up,  pull-up na vodoravnoj šipki i čučnjeve.
7. Neka to postane navika. Priuštite sebi fizičku aktivnost odabranom redovnošću, a da pritom ne zaboravite jesti dobro i uzimati lekove za snižavanje šećera u propisanim dozama kako biste izbegli hipoglikemiju.
8. Vežbajte sa prijateljima . Najbolje je vežbati s prijateljima koji znaju da imate dijabetes i šta učiniti ako vam je šećer u krvi prenizak. Osim toga, u dobrom društvu je zabavnije. Takođe, preporučujemo vam da nosite identifikacijsku narukvicu za svaki slučaj, što govori da imate dijabetes (na zapadu je to popularna praksa).
9. Pazite na noge. Nosite kvalitetne atletske cipele dizajnirane za vašu vrstu vežbanja. Na primer, ne trčite u teškim patikama te, jer su ove cipele usmerene na drugu vrstu udara na noge. Svakodnevno proveravajte i perite noge, ako je potrebno, omekšajte ih hidratantnim kremama za stopala (na primer, DiaDerm kremom za stopala). Obavestite svog lekara ako primetite probleme sa stopalima.
10. Voda. Pijte vodu tokom i nakon treninga.
11. Prekinite fizičku aktivnost ako ste  bolesni ili vam se zdravlje pogorša. Ako vas mišići boli tiho i ugodno, to nije zastrašujuće, to je prirodan proces oporavka. Ali ako osetite oštru iznenadnu bol tokom nastave, zaustavite je dok se potpuno ne izečii. Ako se tokom vežbanja osećate gore, izmerite šećer u krvi, možda je to znak hipoglikemije.