U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti janvog informisanja, informišemo javnost o merama predostrožnosti prilikom vežbanja u bazenu osoba sa dijabetesom.
Neke od njih su: 
1. Trebali biste plivati ​​u bazenu sa strane. U otvorenoj vodi to morate učiniti bez plivanja daleko i u pratnji nekoga iz vaše porodice ili prijatelja. U slučaju hipoglikemije, oni će vam pomoći da se nasukate.
2. Povećavajte opterećenje koje vam treba vrlo sporo, postepeno.
3. Ne možete se dovesti do umora tokom nastave. Prisiljavanje na opterećenje dovest će do pogoršanja zdravlja i dugo vremena će postati prepreka vježbanju. Kao što kažu, idete mirnije – nastavit ćete.
4. Ne plivajte odmah nakon jela, probavni proces je nespojiv sa fizičkom aktivnošću. Ne samo da su neizostavni problemi sa stomakom, već i nedovoljno opskrba krvlju u mozgu može dovesti do oslabljene svijesti, što je u vodi jako opasno. Jedite čvrsto, ali najkasnije sat vremena prije treninga. Grickalica za prevenciju hipoglikemije, ako to zahtijeva nivo šećera, suprotno, neophodna je prije nastave.U vodu je potrebno ulaziti polako, jer je njena temperatura za 10 ° C niža od tjelesne temperature. Takav oštar pad uzrokuje sužavanje krvnih žila, što može dovesti do kisikove gladovanja miokarda i srčanih aritmija, pa sve do iznenadnog zastoja srca.
5. Također se možete pripremiti za uranjanje u vodu uz hladan tuš. U svakom slučaju, ulaze u vodu silazeći niz stepenice. Skakanje sa palube je neprihvatljivo.