U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo javnost koje osobe sa dijabetesom su u riziku za učestalo korišćenej bazena.
  • Apsolutna kontraindikacija za vodene vrste opterećenja su konvulzivni napadi. Prvo, ponekad sama voda postaje iritant koji izaziva razvoj napada. 
  • Starije osobe i oni koji su pretrpeli teški srčani udar trebaju boraviti samo plitkom vodom i uvek pod vodstvom i nadzorom instruktora fizikalne terapije.
  • Osoba koja pati od hronične opstruktivne plućne bolesti ili astme, klorirana voda u bazenu može izazvati napad astme. Osim toga, ima kompresivni učinak na prsa, uzrokujući poteškoće s disanjem kod takvih ljudi. Kao i pacijenti sa srčanim bolestima, mogu se vežbati samo pod nadzorom iskusnog instruktora.
  • Oni koji se lako prehlade trebali bi odabrati bazen s temperaturom vode od najmanje 23-25 ​​° S. Također biste trebali obratiti pažnju na savete u tuševima i svlačionicama: promaja i niska temperatura u svlačionicama put su do sledećeg (ili bolje rečeno, izvanrednog) ARVI-ja.
  • Osobe s ozbiljnom zakrivljenošću nosnog septuma, povećani adenoidi, pate od hroničnog sinusitisa i otitisa nakon pogoršanja u vodi mogu razviti pogoršanje. Moguće je da će ovo postati prepreka daljem treningu.

Većina ljudi s kompenziranim dijabetesom nema kontraindikacije za vežbanje u vodi. Osim toga, one se mogu raznoliko prilagoditi, jer mogućnosti plivanja u vodenom okruženju ne tu prestaju