U cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, informišemo i edukujemo javnost o dijabetesu tipa 2.

Dijabetes tip 2 je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krvi u kontekstu insulinske rezistencije i relativnog deficita insulina. Prvi simptomi su pojačana žed, učestalo mokrenje i stalna glad. Prvenstvenim uzročnikom smatra se gojaznost kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest. Mere koje se sprovode u početku lečenja su povećana fizička aktivnost i promena režima ishrane. Ukoliko ne dođe do smanjenja nivoa glukoze u krvi prelazi se na primenu lekova kao što su metformin ili insulin. Razvoj bolesti uzrokuje brojne komplikacije kao što su moždani udar, oboljenje srca, dijabetes na retinopatija koja ugrožava vid, otkazivanje rada bubrega što može zahtevati dijalizu i loša cirkulacija u udovima koja može dovesti do amputacije. Postoji poveća nrizik od kardiovaskularnih oboljenja, a životni vek pacijenata se može smanjiti za deset godina.
Često se bolest otkriva nakon nekoliko godina tokom rutinske kontrole. Nedostatak sna se takođe povezuje sa nastankom dijabetesa tipa 2, ali i neuredan način života koji prati loša ishrana kao i manjak fizičke aktivnosti. Sve ovo predstavlja skup faktora koji su pod ličnom kontrolom i doprinose razvoju šećerne bolesti. Ostali uzroci su deo genetske predispozicije,ali i starenje. Konzumiranje pića koja su bogata šecerom, vrste masnoća koje se nalaze u hrani, s tim da zasićene masnoće i trans masne kiseline povećavaju rizik od oboljevanja. Nastanak dijabetesa tipa 2 se može sprečiti i redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom. Preporučuje se hrana niskog glikemijskog indeksa koja poboljšava održavanje nivoa šecera u krvi. Kada je fizička aktivnost u pitanju, kombinacija aerobnih vežbi i treninga izdržljivosti smatraju se najdelotvornijim.